Farfalle z gorgonzolą i pieczoną papryką

Uwielbiam makarony w każdej postaci, chociaż najbardziej chyba te dania z ich udziałem, które nie są przytłoczone przesadną ilością dodatków. Mój przepis na farfalle z gorgonzolą urzeka prostotą i lekkością. Tego rodzaju ser świetnie pasuje do delikatnej, pieczonej papryki, a orzechy włoskie podkreślają jego wyrazisty smak. Po prostu idealne połączenie.

Wypróbuj koniecznie.


Farfalle z gorgonzolą

sweet8

Przepis:

Porcje: 2

Składniki

  • 150 g makaronu farfalle
  • 80 g kremowej gorgonzoli
  • garść orzechów włoskich
  • 20 g startego parmezanu
  • 1/2 papryki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
  • pieprz
  • kilka liści bazylii

Przygotowanie:

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu

Przygotuj blaszkę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Paprykę pokrój w paseczki, ułóż na blaszce i upiecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 15 minut. Można też upiec ją w większych kawałkach, a później zdjąć skórkę i pokroić, ale ja wybrałam szybszą opcję.

Śmietankę zagrzej w rondelku i dorzuć gorgonzolę. Całość dopraw do smaku odrobiną pieprzu, inne przyprawy są raczej zbędne. Na osobnej, suchej patelni upraż orzechy włoskie, zdejmij z patelni i posiekaj.

Do sosu z gorgonzoli dorzuć pieczoną paprykę, całość połącz z makaronem. Posyp orzechami, parmezanem i świeżą bazylią.

Pochwała prostoty.

Smacznego.
farfalle z gorgonzola

Comments

comments

4 myśli na temat “Farfalle z gorgonzolą i pieczoną papryką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.