Dorsz na puree z groszku – lekkie danie

Dorsz na puree z zielonego groszku to moja propozycja na szybki i zdrowy obiad lub kolację. Użyłam świeżej ryby, ale spokojnie można użyć również mrożonej, którą uprzednio rozmrozimy w lodówce (to ważne, żeby zachować odpowiednią strukturę rybki). Dorsz ma bardzo delikatne i neutralne w smaku mięso, dlatego świetnie komponuje się z wyrazistym smakiem groszku i sosu chrzanowego. Pyszne połączenie. Polecam :)


Dorsz na puree z groszku

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki

Ryba:

  • 300 g polędwicy z dorsza
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, ziarenka czerwonego pieprzu
  • sok z cytryny

Puree:

  • 350 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz

Sos chrzanowy:

  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, cukier, suszony czosnek, pieprz do smaku

Przygotowanie

Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, posyp solą, pieprzem i posmaruj oliwą z każdej strony, odstaw na 15 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię, ułóż na niej dorsza i na mocnym ogniu obsmaż przez ok 3 minuty z każdej strony. Zestaw z ognia, przykryj przykrywką i daj mu dojść przez ok 5 minut. Groszek ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, zalej mlekiem kokosowym i ugnieć lub zmiksuj szybko za pomocą blendera. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Składniki na sos chrzanowy wymieszaj w rondelku i podgrzej, dopraw do smaku.

Na talerzu rozłóż puree, po kawałku ryby, którą można posypać rozgniecionym, czerwonym pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Obok kleks z sosu chrzanowego i gotowe.

Smacznego!

*Jedną z lepszych patelni do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl :)

dorsz-przepis

dorsz-puree-chrzan1

 

 

Ambitnie i zdrowo

Comments

comments

10 myśli na temat “Dorsz na puree z groszku – lekkie danie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.