Domowy kebab w chlebku pita

Domowy kebab, w domowym chlebie pita, czyli fast food w wersji light i slow. Użyłam gotowej przyprawy do gyrosa, bo stwierdziłam, że nie ma sensu wymyślać koła od nowa. Ale następnym razem posilę się o własny mix przypraw. A następny raz z domowym kebabem będzie z pewnością, bo lubimy takie przysmaki. Chlebki pita są dość proste w wykonaniu, ja zrobiłam większe placki, żeby przekroić je później na pół. Z przepisu wyszło 5 chlebków. Upiekłam je dzień wcześniej i przechowywałam w woreczku.


Domowy kebab w chlebku pita

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

Chlebki:

  • 300 g maki typ 650
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 g suszonych drożdży
  • 200 ml letniej wody (ok 3/4 szklanki)

Mięso:

  • 8 sporych nóżek z kurczaka
  • 3 łyżeczki przyprawy do kebabu/gyrosa
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Sos:

  • 1 1/2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżki czosnku suszonego
  • sól i pieprz do smaku

Warzywa:

  • 1 pomidor
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • kawałek ogórka

Przygotowanie

Chlebki:

W misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże, dolewaj po trochu wodę, mieszając drewnianą łyżką. Gdy dodasz wszystkie składniki zacznij wyrabiać ręką (ok 5 minut). Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 5 części, uformuj kule, a następnie rozwałkuj na placki, na blacie oprószonym mąką. Rozwałkowane placki odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni (z blachą w środku). Placki układaj na papierze do pieczenia, a następnie na blasze (odwrotnie niż wyrastały, czyli dół, ma być na górze). Piecz 8 – 10 minut (zobaczysz jak piekarniku pięknie rosną i napowietrzają się). Wyjmij i podobnie piecz pozostałe. Po wyjęciu z piekarnika można je ułożyć na sobie, by lekko zmiękły. Przekrój na pół i nadziewaj. Jeśli, któreś nie wyrosły tak ładnie, wystarczy po przekrojeniu rozdzielić palcami ścianki pieczywa. Chlebki przechowywane w woreczku też miękną, wystarczy je później lekko podgrzać i są gotowe do jedzenia.

Mięso:

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Nóżki posyp z każdej strony przyprawą (2 łyżeczki), ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz ok 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika, zdejmij skórę, widelcem oddziel mięso od kości, lekko je poszarp i przełóż z powrotem do naczynia. Dodaj ketchup, pozostałą 1 łyżeczkę przyprawy do gyrosa, paprykę wędzoną i wszystko wymieszaj w sosie, który powstał podczas pieczenia, podlej odrobiną wody. Przykryj i wstaw do piekarnika schłodzonego do 170 stopni na jeszcze 25 minut. W tym czasie pokrój warzywa i przygotuj sos. Wyjmij mięso z piekarnika, porozdzielaj chlebki, jeśli były zrobione wcześniej podgrzej na suchej patelni, do każdego wsadź po garści kapusty pekińskiej, łyżce sosu, pozostałe warzywa, a na sam koniec mięso. Podawaj od razu.

Smacznego!

 domowy kebab

domowy kebab gyros

domowy kebab

 

Comments

comments

285 myśli na temat “Domowy kebab w chlebku pita

  1. Pingback: buy citalopram
  2. Pingback: viagar vs cialis
  3. Pingback: olmesartan pills
  4. Pingback: dutasteride uk
  5. Pingback: atomoxetine nz
  6. Pingback: meclizine uk
  7. Pingback: vidalista medicine
  8. Pingback: cheap tadalafil
  9. Pingback: zyvox for sale
  10. Pingback: zyprexa 10 mg nz
  11. Pingback: zyloprim uk
  12. Pingback: zovirax online
  13. Pingback: cheap zocor
  14. Pingback: more info here
  15. Pingback: look at more info
  16. Pingback: zestril nz
  17. Pingback: wellbutrin prices
  18. Pingback: verapamil pharmacy
  19. Pingback: buy tricor
  20. Pingback: order skelaxin
  21. Pingback: seroquel 50mg nz
  22. Pingback: robaxin cost
  23. Pingback: risperdal uk
  24. Pingback: cheap revatio 20mg
  25. Pingback: remeron 15 mg usa
  26. Pingback: pyridium online
  27. Pingback: order protonix
  28. Pingback: proscar 5mg price
  29. Pingback: periactin uk
  30. Pingback: viagra buy paypal
  31. Pingback: imuran generic
  32. Pingback: click this site
  33. Pingback: company website
  34. Pingback: imodium cheap
  35. Pingback: hyzaar prices
  36. Pingback: flomax online
  37. Pingback: etodolac pharmacy
  38. Pingback: dramamine price
  39. Pingback: order doxycycline
  40. Pingback: diamox 250mg cheap
  41. Pingback: thesis phd
  42. Pingback: phd thesis help
  43. Pingback: coumadin usa
  44. Pingback: buy essays online
  45. Pingback: cleocin 150 mg usa
  46. Pingback: my homework help
  47. Pingback: assignment helps
  48. Pingback: term paper writers
  49. Pingback: easy payday loans
  50. Pingback: easy quick loans
  51. Pingback: pay day loan
  52. Pingback: best car insurance
  53. Pingback: best casino online
  54. Pingback: real money casino
  55. Pingback: gambling casino
  56. Pingback: online casinos usa
  57. Pingback: online casino
  58. Pingback: play casino online
  59. Pingback: cipro generic
  60. Pingback: ceftin price
  61. Pingback: catapres purchase
  62. Pingback: cheap casodex
  63. Pingback: baclofen 10 mg usa
  64. Pingback: atarax 25 mg cost
  65. Pingback: cialis us pharmacy
  66. Pingback: arimidex 1mg nz
  67. Pingback: cheap viagra
  68. Pingback: tadalafil 40 mg uk
  69. Pingback: order Cialis 40mg
  70. Pingback: Cialis 20mg pills
  71. Pingback: viagra cheap
  72. Pingback: cialis generic
  73. Pingback: buy Viagra 100 mg
  74. Pingback: tadalafil lilly
  75. Pingback: us pharmacy viagra
  76. Pingback: viagra samples
  77. Pingback: tylenol pm generic
  78. Pingback: buy ldn online
  79. Pingback: buy ciprofloxacin
  80. O mamuniu! Jak to wygląda znakomicie! Co prawda przed chwilą wciągnełam przepyszne steki wołowe wrocław ‘skie ale muszę spróbować takiego połączenia w domowym kebabie! Jestem miłośniczką mięsa, ale nie przepadam za jego jakością w standardowym fast foodach. W ogóle, tak swoją drogą to polecam zjeść steka w dobrej knapie – kapcie spadają z nóg dosłownie :)

    Dzięki za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.