Domowe pieguski – lepsze niż kupne

Domowe pieguski bezwględnie podbiły nasze serca. Zrobiłam 3 wersje, tester stwierdził, że te są najlepsze, co więcej rozpłynął się nad nimi i poprosił więcej. Są zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu, delikatne, maślane z wyczuwalnymi kawałkami mlecznej czekolady. Ważne, by ciasto przed pieczeniem dobrze schłodzić, jest to podstawa sukcesu. Kulek ciasta nie spłaszczamy, pod wpływem wysokiej temperatury same uformują się w pyszne ciacha. Polecam zrobić z podwójnej porcji!


Domowe pieguski

sweet8

Przepis

Porcji: 22 – 24

Składniki

  • 170 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 garście dowolnych orzechów
  • 2 garście rodzynek
  • 100 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

Miękkie masło umieść w misce i utrzyj z cukrami za pomocą miksera. Dodaj jajko, dalej miksując. W drugiej misce wymieszaj mąkę, budyń, sól, proszek i sodę. Dodawaj porcjami do masy maślanej cały czas miksując, aż ciasto będzie gładkie. Czekoladę posiekaj na kawałki (mniej więcej każda kostka na 4 kawałki), staraj się zrobić jak najmniej okruszków, a te które powstaną nie dodawaj do ciasta. Orzechy niezbyt drobno posiekaj. Rodzynki, orzechy i czekoladę dodaj do ciasta, wymieszaj wszystko za pomocą dłoni lub szpatułki, tak żeby dodatki rozłożyły się w miarę równomiernie. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na min 2 godziny. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Z ciasta uformuj kuleczki i poukładaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zostawić odstępy ok 5-7 cm między każdym ciastkiem. Piecz przez 8 – 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na blaszce przez 3 minuty, później przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.

piegusek

piegusek pol

domowe pieguski

Comments

comments

20 myśli na temat “Domowe pieguski – lepsze niż kupne

  1. Oo świetny przepis. Kiedyś w dzieciństwie robiłam bardzo podobne ciasteczka z tatą ;) Będę musiała wypróbować Twoją wersję bo faktycznie smak domowych ciastek jest o niebo lepszy od tych kupnych :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.