Domowe lody – Rajski Kokos

Domowe lody w wydaniu mocno rozkosznym, z dodatkiem prażonego kokosa i sosu czekoladowego. Ostatnio jest naprawdę gorąco, trudno się dziwić, że każdy chłodzi się jak umie. Ja lody uwielbiam, dlatego często robimy właśnie takie domowe, w smakach jakie sobie zamarzymy. Już pokazywałam Wam jak zrobić lody z solonym karmelem i orzeszkami. Dziś kolejna wersja. Zapraszam do wypróbowania.


Domowe lody – Rajski Kokos

sweet8

Przepis

Porcji: ok 1 litr lodów

Składniki

  • 700 ml mleka
  • 300 g cukru (można dać mniej)
  • 500 ml śmietanki 36 %

Dodatkowo

  • 100 g wiórków kokosowych (+3 łyżki)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

Przygotowanie

Mleko umieść w rondelku, zagotuj. Dosyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozwól mu się gotować przez ok 30 – 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie uzyskasz mleko skondensowane. Przelej je do słoika i całkowicie schłódź. Można użyć gotowego, słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka).

Śmietankę ubij na sztywno, za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera. Kokos rozdrobnij za pomocą kuchennego blendera z pojemnikiem, wymieszaj z mlekiem skondensowanym. Śmietankę z masłem mocno rozgrzej w rondelku, dodaj połamaną w kostki czekoladę, zostaw do rozpuszczenia, następnie wymieszaj. 3 łyżki kokosa upraż na suchej patelni, aż będzie rumiany. Śmietankę połącz z mlekiem kokosowym. Przygotuj foremkę. W trzech turach wykładaj najpierw masę lodową, esy-floresy z przestudzonej czekolady i łyżkę kokosa. Schłódź w zamrażalniku minimum 6 godzin. Możesz podawać ze startą czekoladą, najlepiej w pysznych słodkich wafelkach.

Smacznego!

Domowe lody - Rajski Kokos

Domowe lody - Rajski Kokos

Domowe lody - Rajski Kokos

Comments

comments

15 myśli na temat “Domowe lody – Rajski Kokos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.