Delikatny sernik z czekoladą i musem

Delikatny sernik na czekoladowym spodzie, pieczony z czekoladą i ozdobiony czekoladowym musem – spełnienie marzeń, dosłownie. Jestem wielbicielką wszelkiej maści serników, w postaci mini, maxi, z orzechami, truskawkami, czekoladą, toffi i gwiazdką z nieba. Uwielbiam piec je bez okazji, wtedy wychodzą najlepsze :) Ten sernik ma wyjątkowo delikatną konsystencję za sprawą proszku budyniowego. Zazwyczaj dodaję miks mąki ziemniaczanej i pszennej dla dobrej konsystencji sera, jednak tym razem zastosowałam budynie. Mus czekoladowy warto przygotować dzień wcześniej, żeby czekolada dobrze się schłodziła. Polecam!


Delikatny sernik z czekoladą i musem

sweet8

Przepis

Porcji: 16

Blaszka:29×23 cm

Składniki

Spód:

  • 140 g masła
  • 30 g ciemnego kakao
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

Ser:

  • 850 g twarogu półtłustego
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 200 ml śmietanki 30-36 %
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 260 g cukru białego
  • 2 budynie waniliowe (2x40g)

Dodatkowo:

  • 20 g masła
  • 100 g czekolady

Mus:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 350 ml śmietany kremówki 36%

Przygotowanie

Spód:

Do miski przesiej mąkę, kakao i wsyp cukier. Palcami wetrzyj w mieszankę posiekane, zimne masło tak, żeby konsystencja przypominała drobno zmieloną bułkę tartą. W środku zrób wgłębienie i dodaj roztrzepane jajko, wszystko wymieszaj szybko łyżką lub nożem, żeby powstała bryła ciasta. Wg uznania, możesz dodać 2 łyżki śmietanki lub zimnej wody. Ciasto zagnieć na lekko oprószonym mąką blacie. Spłaszcz je na placek i wylep nim przygotowaną formę posmarowaną masłem, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto w kilku miejscach. Wstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz spód przez ok 10-12 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Piekarnik schłódź do 140 stopni.

Ser:

Do miski pokrusz twaróg, dodaj śmietanę, śmietankę i i mleko, wszystko zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Dodaj jajka, cukier i proszek budyniowy, wszystko jeszcze raz, dokładnie zmiksuj. Wylej na podpieczony, ale zimny spód. W rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj do powstania gładkiej masy. Za pomocą łyżeczki polej wierzch sernika, tak żeby czekolada lekko zatopiła się w serze. Wstaw do piekarnika na ok 60 minut. Gdy będzie gotowy, otwórz drzwiczki piekarnika i pozwól mu wystygnąć. Następnie wstaw do lodówki.

Mus:

W rondelku podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia. Dodaj do niej połamaną w kosteczki czekoladę, wymieszaj i odstaw do rozpuszczenia, po tym czasie dokładnie wymieszaj. Schłódź w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Całkowicie schłodzoną czekoladę przełóż do misy miksera i ubij na wysokich obrotach, aż do powstania puszystego, gęstego kremu. Wyłóż go na sernik za pomocą rękawa cukierniczego lub rozprowadź łopatką. Schłódź całość w lodówce, przed podaniem oprósz gorzkim kakao.

sernik czekoladowy 3

sernik trojczeko

sernik

 

Comments

comments

41 myśli na temat “Delikatny sernik z czekoladą i musem

  1. No i zrobiłam serniczek na święta, pysznie smakuje i pięknie wygląda. Przygotowanie bardzo proste, a efekt jest zachwycający. Dzięki przepisom z tej strony moje wypieki wyglądają jak z cukierni. Zabrakło mi śmietanki 30% do sera, więc dałam więcej mleka i śmietany kwaśnej. Mus na wierzchu bardzo smaczny, na wszelki wypadek dosypałam trochę śmietanfixu bo nie byłam pewna czy śmietana się dobrze ubiła i czy się utrzyma w stanie stałym przez dłuższy czas.

    1. A czy ser trzeba przemielić przez maszynkę 2 razy?Ja zawsze tak robię piekąc sernik.Więc proszę o info czy w twoim przepisie mam też tak zrobić.

  2. Nawet po świętach, kiedy ludzie przechodzą istny detoks kusisz takimi smakołykami. Lubie bardzo serniki, a jeśli połączmy ty z tym czekoladowym topem to już w ogóle mnie wcięło!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.