Crostini z pastą z groszku

Crostini to maleńkie tosty z bagietki z dowolnymi wariacjami dodatków. Crostino to jedna kromeczka, ale na niej nigdy nie poprzestaniesz. Czym różnią się crostini od bruschetty? Bruschetta to przede wszystkim większe kromki grillowanego pieczywa z dodatkiem oliwy i czosnku, a najpopularniejszym dodatkiem jest tutaj mieszanka pomidorów i bazylii.

Crostini z pastą z groszku dosłownie rozpływają się w ustach, a do tego cudownie się prezentują. Niechętnym wobec koziego sera, proponuję zastąpić go parmezanem. Ja jednak wybieram pierwotną wersję bo jestem absolutnym seromaniakiem, bez względu na to jak bardzo zapach sera unosi się w eterze :P


Crostini z pastą z groszku

sweet8

Przepis:

20 sztuk

Składniki

  • 400 g mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz i czosnek do smaku
  • 100 g miękkiego, koziego sera lub 50 g parmezanu
  • 20 kromek bagietki
  • czarny sezam lub czarnuszka do dekoracji

Przygotowanie

Groszek ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, dodaj masło i wymieszaj. Następnie dopraw solą, pieprzem, sporą ilością czosnku i śmietaną. Całość rozgnieć widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub bardzo krótko zblenduj.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Kromki bagietki umieść na blaszce i piecz przez 3-4 minuty aż będą rumiane i chrupiące. Wyjmij z piekarnika. Na każdą kromkę wyłóż po łyżce pasty, posyp serem i udekoruj czarnym sezamem lub czarnuszką.

Smacznego.

crostini z kozim serem

crostini z pasta z groszku i kozim serkiem

Comments

comments

13 myśli na temat “Crostini z pastą z groszku

  1. Pingback: cialistodo.com
  2. Pingback: mymvrc.org

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.