Colesław z czerwonej kapusty i awokado

Colesław z czerwonej kapusty i awokado

Colesław z czerwonej kapusty i awokado, z dodatkiem podprażonych pestek dyni. Colesław, coleslaw, surówka, suróweczka, jak zwał, tak zwał. W każdym wydaniu idealna do obiadu, ale nie tylko, bo przecież do serka wiejskiego, kanapki, domowego hot doga… wiemy, bo była wszędzie. Surówka z czerwonej kapuchy jest przepyszna. Znajdziecie ją również w zimowym wydaniu Magazynu Kocioł. Mała porada, awokado najlepiej dodać przed samym podaniem, żeby nie sczerniało.


Colesław z czerwonej kapusty i awokado

Przepis

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • ½ kg czerwonej kapusty
  • ½ twardego jabłka
  • ¼ czerwonej cebuli
  • ¾ dojrzałego awokado
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki majonezu
  • ¼ limonki
  • ½ pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki czosnku
  • ¾ łyżeczki soli

Przygotowanie

Kapustę drobno poszatkuj, oprósz solą i cukrem, odstaw na 10 minut.  Po tym czasie ugniataj ją dłońmi, by zmiękła. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, również oprósz odrobiną soli. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Pietruszkę obierz z łodyg i drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przyprawy i majonez. Dokładnie wymieszaj. Awokado pokrój w cienkie paski, skrop limonką i dodaj do reszty. Pestki dyni podpraż na suchej patelni i posyp nimi gotową surówkę.

Colesław z czerwonej kapusty i awokado

Surówka z czerwonej kapuColesław z czerwonej kapusty i awokado

Comments

comments

4 myśli na temat “Colesław z czerwonej kapusty i awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.