Cieniutka pizza z karmelizowaną cebulą i wędzonym kurczakiem

Cieniutka pizza, prawie jak z włoskiej restauracji, no prawie, bo wiadomo, że najlepsza pizza to ta z prawdziwego pieca. Ale spokojnie, ta jest bardzo bliska oryginału, a to za sprawą pewnego triku. Nie potrzebny nam nawet kamień do pizzy. Wystarczy rozgrzać piekarnik na najwyższą moc, a po włożeniu pizzy do środka, włączyć tylko grzanie górne. Po 5 minutach włączyć z powrotem dół i piec jeszcze 3-4 minuty. Dzięki temu pizza będzie bardzo delikatna, ale pięknie zrumieniona. Polecam ten sposób. Tym razem pizza w wersji białej, czyli bez sosu pomidorowego.


Cieniutka pizza z karmelizowaną cebulą i wędzonym kurczakiem

sweet8

Przepis

Porcji: 2 pizze ok 35 cm

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 175-180 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • szczypta cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

  • 3 łyżki serka kanapkowego o smaku śmietankowym
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 1 wędzone udo z kurczaka
  • 3 czerwone cebule
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 100 g żółtego sera
  • rukola

Przygotowanie

W wodzie rozpuść sól, cukier i drożdże. Dodaj łyżkę mąki i odstaw na 10 minut. Mąkę wsyp do miski, na środku zrób wgłębienie, wlej wodę z drożdżami. Zagnieć ciasto i wyrabiaj dłońmi na stolnicy oprószonej mąką przez ok 10 minut. Uformuj kulę i przełóż do miski natartej oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na ok 1h i 20 minut. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich kule, a następnie rozwałkuj cieniutko na stolnicy oprószonej mąką. Przełóż na blachę wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pokryj przygotowanymi wcześniej dodatkami.

Dodatki:

Cebulę pokrój w plastry. W rondelku z teflonowym dnem rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć cebulę i podsmaż przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj sól, cukier i ocet. Całość smaż jeszcze przez 5 minut. Odstaw do przestygnięcia. Serek wymieszaj ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Posmaruj nim pizze, następnie wyłóż starty żółty ser, porwanego na kawałki kurczaka i cebulę.

Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, włącz tylko grzanie górne, po 5 minutach włącz również dolne i piecz dodatkowe 3-4 minuty. W zależności od piekarnika możesz potrzebować kilka minut więcej, ale pieczenie cienkiej pizzy w takiej temperaturze nie powinno zając więcej niż 10-12 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posyp rukolą. Możesz skropić octem balsamicznym.

Smacznego.

cieniutka pizza domowa

cienuitka wloska pizza cienka

 

 

 

Comments

comments

20 myśli na temat “Cieniutka pizza z karmelizowaną cebulą i wędzonym kurczakiem

  1. Wizualnie – idealna, jestem przekonana, że smakowo także :)
    Nigdy nie robiłam białego sosu do pizzy, ani też karmelizowanej cebulki nie dodawałam, ale fajnie złagodzi to połączenia smak samej pizzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.