Ciasto z musem z białej czekolady

Ciasto z musem z białej czekolady to jedno z najdelikatniejszych i jednocześnie najbardziej bogatych w smaku ciast jakie ostatnio jadłam. Intensywnie czekoladowy spód w stylu brownie, delikatny mus z białej czekolady, przepiękne maliny i odrobina cukru pudru. Dobrze, że już zawitała wiosna, coraz bliżej sezonowych owoców i warzyw, soczystych truskawek, kuszących brzoskwiń i kwaskowatych wiśni. Ciasto z musem i malinami powstało ku chwale ciepłych dni oraz smakowitych owoców. Polecam wszystkim łasuchom.


Ciasto z musem z białej czekolady

sweet8

Przepis

Porcji: 12

Forma: okrągła 21-23 cm

Składniki

Spód:

  • 110 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki (120ml) maślanki
  • 1/4 szklanki (60ml) oleju roślinnego
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki (120ml) świeżo zaparzonej, gorącej kawy

Mus z białej czekolady:

  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 700 ml śmietanki 36 %
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 250 g świeżych malin lub innych owoców, cukier puder do posypania

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek sodę i sól. W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj olej i maślankę oraz wanilię. Wszystko dokładnie połącz, lekko ubijając. Na koniec dolej gorącą kawę. Mokre składniki wlewaj do suchych, cały czas mieszając, aż składniki dokładnie się połączą. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę, wysmaruj masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia, boki oprósz mąką. Wlej ciasto do formy i piecz ok 30 minut. Ciasto jest gotowe, gdy góra po dotknięciu palcem będzie sprężysta. Wyjmij z piekarnika, ostrym nożem oddziel ciasto od formy, zdejmij obręcz. Kawałek papieru do pieczenia oprósz cukrem pudrem i przełóż na niego ciepły placek do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier do pieczenia z dołu ciasta. Dłońmi przyciśnij lekko placek, żeby się wyrównał. Zostaw do wystygnięcia.

Mus z białej czekolady:

W garnuszku podgrzej 100 ml śmietanki, resztę dobrze schłódź w lodówce. Do podgrzanej śmietanki dodaj połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej lekko w mikrofalówce lub rondelku, do jej rozpuszczenia. Żelatynę dodaj po odrobinie do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Pozastałą kremówkę ubij na wysokich obrotach, za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj. Na paterze ułóż blat ciasta, załóż obręcz od tortownicy, najlepiej posmarowaną masłem. Ubitą śmietanę delikatnie wymieszaj z przestygniętą białą czekoladą, aż wszystko dokładnie się połączy (najlepiej robić to partiami). Wylej masę na spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki, aż całkowicie zastygnie, najlepiej kilka godzin. Z gotowego ciasta zdejmij obręcz szybkim ruchem odseparowując ją od ciasta z pomocą cienkiego, długiego, ostrego noża. Przed podaniem ułóż na cieście maliny i posyp cukrem pudrem.

ciasto z musem

ciasto czekoladowe z musem

Comments

comments

68 myśli na temat “Ciasto z musem z białej czekolady

  1. Ciasto wyglada genialnie ! A czy spód powinien byc lekko wodnisty przed wlozeniem do piekarnika czy zagęścic troszeczke mąką jezeli jest zbyt wodniste ?

  2. Witam.
    Ciasto wspaniale.
    Chce je teraz zrobic do pracy. Czy podane skladniki starcza dla ok. 20-25 osob? Jesli nie to o ile je zwiekszyc?
    I czy mozna zrobic je 2 dni przed podaniem?

  3. Witam.Ciasto wyglada rewelacyjnie!Mam jednak jedno pytanie odnosnie masy czy jest ona wystarczajaco zwarta czy raczej miekka?

  4. Jak zobaczyłam te zdjęcia to od razu wiedziałam, że muszę zrobić to ciasto :) Wszystkim bardzo smakowało. Zdziwiłam się, że wyszedł mi spód, niestety mam tendencję do psucia ciężkich ciast, a tu zero zakalca i super efekt. Z braku malin wierzch ciasta posypałam startą gorzką czekoladą i podawałam z kawałkami truskawek. Jedyne co mi nie do końca pasowało to smak musu, nie było czuć czekolady, być może dlatego że użyłam białej czekolady z lidla. Ale ogólnie ciasto super, na pewno jeszcze do niego wrócę.

  5. Witam. Nie wiem czy znajdę maliny w sklepie bo jak na złość nie ma kiedy mam zrobić coś z nimi…. czy z innymi owocami ciasto jest tak samo smaczne? Jakich innych owoców mogę użyć?

  6. kurcze zrobilam dzisiaj to ciasto ale po dodaniu czekoaldy zwazya mi sie smietana czekam do rana coz tego wynikie lecz obawiam sie ze ic specjallnego choc i tak pewnie wszystko zjemy bo smak jest ok.
    Jak Pani myśli co mogła zrobic nie tak? do smeitany dodalam czekoalde stopniwo i energicznie meszalam szpatulka moze czekoalda nie wystygladosatecznie ,usi byc zupelnie ziman?
    pozdrawiam

    1. 1. Śmietana do ubijania musi być naprawdę zimna. Zawsze piszę, że warto nawet końcówkę miksera wcześniej schłodzić. 2. Jeżeli zważenie nastąpiło później to prawdopodobnie masa czekoladowa była zbyt ciepła lub dodała Pani całą masę naraz. Następnym razem sugeruję delikatnie mieszać ubitą kremówkę, powoli dodając przestudzoną czekoladę.

      1. bardzo dziekuje za rade jutro bede testowac sernik rafaello mam nadzieje ze wyjdzie tak jak na zdjeciu bo to na sobotnie chciny dla mojej kolezanki jako niespodzianka

    2. Ja zawsze podgrzewam całą śmietankę(prawie do wrzenia), dodaje czekoladę i potem schładzam w lodówce przez całą noc. Dobrze schłodzoną ubijam i nigdy mi się nie zwarzyła. Jeżeli dodajesz cokolwiek do ubijanej śmietany to temperatura musi być taka sama.

    3. A czy mus można zrobić tak jak krem z kremów kiedy i mascarpone tzn. Śmietanę ubić razem z tą rozpuszczona czekolada i czy można nie dawać żelatyny bo potrzebuje ciasto na urodziny zrobię rano a wieczorem zjedzą

      1. Myślę, że żelatynę możesz pominąć jeśli dasz 450 ml śmietanki i 250 g mascarpone. Wtedy mascarpone ubijasz ze schłodzoną śmietanką bez czekolady, na koniec dodajesz resztę. Opcjonalnie całość śmietanki podgrzewasz i dodajesz czekoladę, mieszając do rozpuszczenia. Ale taką śmietankę trzeba schłodzić całą noc. Wtedy dodajesz mascarpone i miksujesz, a na sam koniec dodajesz cukier puder.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.