Ciasto wisniowe z beza

Ciasto wiśniowe z bezą

Ciasto wiśniowe z bezą to kolejny prosty, letni wypiek z wykorzystaniem świeżych owoców. Bardzo lubię wiśniowe, lekko kwaskowe nadzienie w ciastach. Tutaj idealnie przełamuje słodycz bezy. Ciasto znika w mgnieniu oka, nasze pokrojone jeszcze ciepłe, bo nie mogłam się doczekać. Zapraszam do wypróbowania :)


Ciasto wiśniowe z bezą

sweet8

Przepis

Porcji:12

Blacha: okrągła 25 cm

Składniki

  • 240 g mąki pszennej (niepełne 2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka

Wiśnie:

  • 350 g wiśni
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 3 nieczubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka
  • 180 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Wiśnie przetnij i wyjmij pestki, włóż do garnka wraz z cukrem, wodą i mąką ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5-8 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z palnika i przestudź.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Wymieszaj z mąką, dodając ją stopniowo. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Rozłóż ciasto na dnie, łopatką rozprowadź po całej powierzchni. Na wierzch wyłóż wiśnie zostawiając 2 cm odstępu od brzegu. Piecz przez 25 minut. W połowie pieczenia przygotuj bezę.

Białka ubij mikserem, aż będą sztywne, w trakcie dodaj sól. Na sam koniec dodawaj po łyżce cukru pudru i proszek budyniowy. Wyciągnij ciasto, rozsmaruj bezę i zmniejsz temp do 140 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Piecz dodatkowe 35 – 40 minut. Gotowe ciasto przestudź w otwartym piekarniku. Przechowuj w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Ciasto wiśniowe z bezą

Ciasto wiśniowe z bezą

Ciasto wiśniowe z bezą

Comments

comments

13 myśli na temat “Ciasto wiśniowe z bezą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.