ciasto śliwkowe kostka

Warstwowe ciasto śliwkowe – bez pieczenia

Ciasto śliwkowe, które absolutnie rozpływa się w ustach. Trzy warstwy herbatników, śliwkowe nadzienie, krem z kaszy manny, delikatna śmietanka i różowe wiórki z białej czekolady. Wygląda jak ciasto dla księżniczki, a do tego jest absolutnie pyszne. Nie trzeba odpalać piekarnika, ale wymaga trochę zachodu. Jeśli chodzi o rodzaj śliwek to oczywiście najlepsze te nasze, słodkie i mięciutkie, najlepiej bez robaka :) Polecam wszystkim na weekendowe rozkosze podniebienia.


Ciasto śliwkowe bez pieczenia

sweet8

Przepis

Forma: 23 x 29 cm

Składniki

Warstwa śliwkowa:

  • 800 g śliwek (ok 25 sztuk)
  • 3/4 szklanki cukru (w zależności od kwaśności śliwek można odrobinę więcej)
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • sok z 1/2 cytryny

Warstwa z kaszy manny:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g masła

Wierzch:

  • 300 ml śmietanki do ubijania 30-36 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • szczypta różowego barwnika spożywczego – opcjonalnie

Dodatkowo:

  • 1 i 1/2 opakowania herbatników maślanych (ok 350 g)

Przygotowanie

Warstwa śliwkowa:

Śliwki zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy trochę zmiękną dodaj masło, doprowadź do jego rozpuszczenia. Zestaw z ognia i zmiksuj całość za pomocą blendera. Dosyp galaretkę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Na koniec dodaj jogurt i wszystko porządnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż równomiernie dno herbatnikami i przełóż na nie masę śliwkową. Wstaw do lodówki do zastygnięcia. Gdy warstwa będzie wystarczająco sztywna wyłóż na nią kolejną część herbatników.

Masa z kaszy manny:

Mleko zagotuj z cukrem, kaszą i masłem. Po zagotowaniu mieszaj, aż masa całkowicie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i przestudź. Na drugą warstwę herbatników wylej masę z kaszy manny, na to ułóż ostatnią warstwę herbatników. Wstaw z powrotem do lodówki, aż ciasto będzie całkowicie zimne. Przed podaniem udekoruj śmietanką.

Wierzch:

Zimną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru pudru. Udekoruj ciasto za pomocą okrągłej końcówki rękawa cukierniczego.

Różowa czekolada:

W rondelku ustawionym na bardzo małym ogniu, rozpuść białą czekoladę z dodatkiem śmietanki, dosyp barwnik spożywczy i dokładnie wymieszaj. Wylej na płaską, gładką powierzchnię, najlepiej na papier do pieczenia, albo pergamin i wstaw do lodówki, aż do całkowitego zastygnięcia. Oderwij papier od czekolady i zetrzyj ją za pomocą tarki z małymi oczkami. Możesz również użyć strugaczki do warzyw, żeby osiągnąć ciekawy kształt ostrużyn.

Ciasto podziel na kwadraty i podawaj.

Smacznego.

kostka śliwkowa

ciasto śliwkowe kostka

ciasto sliwka kostka

 

Comments

comments

30 myśli na temat “Warstwowe ciasto śliwkowe – bez pieczenia

  1. Pingback: free slots
  2. Pingback: 20 cialis
  3. Pingback: viagra cost
  4. Pingback: casino online usa
  5. Pingback: casino slots
  6. Pingback: herbal viagra
  7. Pingback: online vardenafil
  8. Pingback: cheap vardenafil
  9. Pingback: Real cialis online
  10. Pingback: rx pharmacy
  11. Pingback: ed meds
  12. Pingback: impotence pills
  13. Pingback: cialis 10mg
  14. Pingback: Buy generic viagra
  15. Pingback: cialis black
  16. Pingback: viagra next day
  17. Wygląda bardzo apetycznie. Ze śliwek takiego nie jadlam, robiłam podobnie malinowe i było pyszne więc to pewnie również;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.