Ciasto rabarbarowe pod pierzynką

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie, przykryte pyszną chmurką śmietanową i posypane pokruszonymi bezami. Lekko, kolorowo i bardzo wiosennie. Na tę porę roku zawsze czekam z utęsknieniem, chociaż budzą się alergie i osy zaczynają wlatywać do domu, witane zawsze wymownym krzykiem. Jest w niej wszystko co najpiękniejsze w naturze, wszystko się zieleni, drzewa pięknie kwitną, sami jesteśmy bardziej uśmiechnięci, no i możemy wcinać nowalijki, czy też pyszne, sezonowe owoce. Za to ją kocham! Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty… Zapraszam na ciasto :)


Ciasto rabarbarowe pod pierzynką

sweet8

Przepis

Forma: 23×29

Składniki:

Spód kruchy:

  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka lub jedno duże jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła

Masa rabarbarowa:

  • 7 łodyg rabarbaru (ok 700g)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

Wierzch:

  • 250 g mascarpone
  • 450 ml śmietanki 30-36%
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 80 g bez gotowych lub domowych

Przygotowanie

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wyłóż papierem dopieczenia (włóż do formy kawałek papieru, który będzie od niej większy i pozaginaj go tak, żeby przylegał do boków i wystawał ponad formę, możesz pomóc sobie za pomocą odrobiny masła). Mąkę przesiej do  miski, dodaj cukier puder, posiekane masło oraz jajko lub żółtka. Zagnieć ciasto (w razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody), wylep nim formę i wyrównaj szklanką. Wstaw do lodówki na 40 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub 190 stopni bez niego. Ciasto wyjmij z lodówki, ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15-18 minut lub do zezłocenia. Wyjmij z piekarnika i całkowicie wystudź.

Masa rabarbarowa:

Rabarbar posiekaj, przełóż do garnka i zagotuj z 1 szklanką wody oraz opcjonalnie cukrem. Zostaw na ogniu ok 3 minuty. Galaretki rozpuść w dwóch szklankach gorącej wody, gdy nie będą miały grudek, połącz z rabarbarem i wystudź. Gdy masa zacznie tężeć, wylej na przygotowany spód i wstaw do lodówki.

Wierzch:

Mascarpone ubij z zimną śmietanką za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera, pod koniec ubijania dosypuj po łyżce cukier i jeszcze chwilę zmiksuj. Wyłóż na całkowicie schłodzoną masę rabarbarową. Schłódź w lodówce min godzinę. Przed podaniem posyp pokruszonymi bezikami. Krój w kwadraty za pomocą ostrego, cienkiego noża.

Smacznego!

ciasto rabarbar pianka

ciasto rabarbraowe bezy

Comments

comments

22 myśli na temat “Ciasto rabarbarowe pod pierzynką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.