Ciasto mirabelkowe z bezą – pychotka

Ciasto mirabelkowe, które powstało w przypływie sentymentu do tych pięknych, niedocenianych śliweczek. Ich zapach przypomina mi dzieciństwo, gdyż na naszym podwórku obradzały drzewka mirabelkowe i wszędzie roztaczał się ich wyjątkowy aromat. Ciasto jest bardzo smaczne, z wyczuwalnym, charakterystycznym smakiem mirabelek. Uwielbiam słodko – kwasowe, orzeźwiające połączenie bezy i owoców, tutaj tez wyszło pysznie.


Ciasto mirabelkowe z bezą

sweet8

Przepis

Porcji: 12

Blacha: 23×29 cm

Skladniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki (325 g)
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku
  • 3 żółtka

Mirabelki

  • 800 g dojrzałych mirabelek lub innych śliwek
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru (można dać więcej)

Beza

  • 5 białek
  • 3/4 opakowania proszku budyniowego niesłodzonego (smak dowolny)
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (dół i dwa przeciwległe boki), resztę oprósz mąką.* Mąkę, cukier i proszek przesyp do miski, dodaj żółtka i pokrojone w kostkę masło. Rękami zagnieć składniki, by miały konsystencję mokrego piasku. W miarę równomiernie wysyp na przygotowaną blachę i dociśnij palcami lub łyżką. Wstaw do piekarnika na 20 minut, następnie przestudź kilka minut.

Mirabelki wydrąż (jeśli są dojrzałe wystarczy ścisnąć palcami, by wyskoczyła pestka), posyp cukrem, obiema mąkami i przemieszaj. Wyłóż na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj bezę.

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dosypuj powoli cukier cały czas ubijając. W ten sam sposób dodaj proszek budyniowy. Ciasto wysuń z piekarnika i wyłóż na niego bezę, natychmiast zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz jeszcze 40 minut. Po tym czasie wysuń ciasto z piekarnika i daj mu przestygnąć. Wyjmij z piekarnika i całkowicie wystudź. Krój ząbkowanym nożem (takim do chleba) na kwadraty.

Smacznego!

* Ktoś się mnie zapytał czemu tak? Otóż po upieczeniu wystarczy pociągnąć za wystający papier, by wyjąć ciasto, natomiast wykładając blachę papierem nie musimy specjalnie doginać brzegów i męczyć się z jego nadmiarem.

Ciasto mirabelkowe z bezą

Ciasto mirabelkowe z bezą

Ciasto mirabelkowe z bezą

Comments

comments

8 myśli na temat “Ciasto mirabelkowe z bezą – pychotka

  1. Ahhh mirabelki. Jak ja je uwielbiałam zawsze jak byłam mała to z niecierpliwością wyczekiwałam ich na działce. Uwielbiam więc ciacho tym bardziej. Pięknie wygląda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.