Ciasto makowe w nowym wydaniu, nietradycyjnym, ale gwarantuję, że pysznym i aromatycznym. Blaty piegowatego ciasta, wilgotne i miękkie, przełożone kremem z miodem, całość zwieńczona delikatną śmietaną i łychą miodu na wierzchu. Nie spodziewałam się takiego efektu, z pewnością jeszcze je zrobię. Tradycyjne makowce to nie są moje ulubione ciasta, za kutią też nie przepadam. Jedynym wyjątkiem od tej reguły są rogale marcińskie, ale też nie wszystkie, właściwie tylko te, które sprowadzają do sklepiku pod moim domem, chwała im za to :) Moje wydanie ciasta makowego, bo trudno go nazwać makowcem, przypadnie do gustu nawet tym co maku nie lubią. Polecam jako nietradycyjne ciasto świąteczne!
Ciasto makowe z kremem miodowym – Miodowy Piegus
Przepis
Porcji: 10-12
Forma: okrągła 21-23 cm
Składniki
Blaty:
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 120 g miękkiego masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 łyżki suchego maku
Krem miodowy:
- 6 łyżek miodu
- 100 g miękkiego masła
- 250 g mascarpone
- 4 czubate łyżki mleka w proszku
- 1 łyżka cukru pudru
Bita śmietana:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki tortowej 30%
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- łyżka miodu
- łyżeczka maku
Przygotowanie
Blaty:
Przygotuj formę na ciasto (jeśli masz więcej w takim samym rozmiarze będzie szybciej, ale nie jest to konieczne). Wysmaruj ją masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 165 – 170 stopni. W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem i jajkami aż masa będzie puszysta. Dodaj śmietanę, mak i wanilię. Następnie przesiej do misy suche składniki, przygotowane wcześniej i dolej mleko. Wszystko wymieszaj, tylko do połączenia składników. Ciasto podziel na trzy części, piecz każdy blat przez 27-30 minut. Wyjmij z piekarnika, chwilę przestudź, następnie szybkim ruchem odseparuj ciasto od formy za pomocą ostrego cienkiego noża. Zdejmij obręcz i wystudź ciasto na kratce. Z każdym blatem postępuj podobnie.
Krem miodowy:
Masło utrzyj z miodem na puszystą masę, dodaj mascarpone, cukier puder i mleko w proszku, jeszcze raz wszystko zmiksuj, wstaw do lodówki, żeby krem stężał.
Bita śmietana:
Śmietanę ubij z mascarpone na wysokich obrotach miksera, za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dosypuj cukier i wszystko jeszcze zmiksuj przez chwilę.
Całość:
Pierwszy blat ułóż na paterze, rozsmaruj połowę kremu miodowego, połóż drugi blat, rozsmaruj kolejną porcję kremu i przykry ostatnim blatem. Boki i wierzch pokryj równą warstwą bitej śmietany. Pozostały krem śmietanowy przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch ciasta. Środek polej łyżką płynnego miodu i posyp makiem. Schłódź w lodówce przez 30-60 minut i podawaj
Smacznego!
procardia tablet procardia coupon procardia 30mg uk
how to purchase zofran zofran tablets zofran without a doctor prescription
zestril without prescription how to buy zestril 5mg where can i buy zestril 2,5 mg
revatio tablet cheap revatio 20mg revatio 20 mg coupon
best web site buy cialis
cheapest way to buy viagra
american generic viagra wal Log
hyzaar pills hyzaar 12,5mg coupon hyzaar 12,5 mg canada
flomax 0,4mg pills where to buy flomax flomax 0,4 mg online
compazine united kingdom compazine united kingdom order compazine
new doctor who will aspirin lower blood pressure. is there any over the counter viagra Agvcglyb obtaining viagra nwyk10
arava uk cost of arava 10mg where to buy arava
how to purchase tadalafil 80mg tadalafil 60 mg usa tadalafil 40 mg medication
cialis 10mg over the counter cialis 80 mg prices cialis 20mg generic
french homework best essay writer french homework
top 10 essay writing services united airline seat assignment federalist paper writers
cbd hemp oil benefits amazon cannabis seeds high in cbd how much cbd oil should i take daily
best online payday loans easy payday loans unsecured payday loans
insurance comparison geico car insurance quotes automobile insurance quotes florida
geico car ins car insurance quotes texas online amica car insurance quotes
purchase requip
viagra usa pharmacy
viagra pills available in bangalore wal Log
cialis canada cost of cialis cialis united kingdom
viagra coupons valid at walgreens
pbm pharmacy viagra
generic cialis online pharmacy wal Log
precio de la cialis en farmacia
viagra cheap
buy liquid viagra women wal Log
cost of viagra for men
cialis coupons
sildenafil citrate 50 mg ml – 30ml wal Log
buy cialis online http://lm360.us/
Uqnlxe agxkdd cialis without a doctor prescription best place to buy cialis online
Qivdfz ohzpta cialis on line cialis 20 mg price walmart
Wspaniałe ciasto, a zdjęcia po prostu piękne :) Nie mogę się napatrzeć na te wszystkie wspaniałości i aż żałuję, że dopiero dziś znalazłam chwilę, żeby do Ciebie zajrzeć. Świetny blog i cała masa pyszności :)
Pozdrawiam :)
Ależ pięknie i delikatnie wygląda!
Pyszotka!
Pyszotka!
Wygląda cudownie – idealny wypiek na święta ;)
Ojoj ale cudowny torcik, wygląda bardzo apetycznie :-)
Prezentuje się obłędnie! Mak uwielbiam!
Uwielbiam mak, a w takim delikatnym wydaniu …. tylko na świąteczny stół :-)
Taki tort to królewskie zwieńczenie rodzinnego spotkania:)
Krem miodowy? W tym smaku nie można się nie zakochać :) Wygląda po prostu obłędnie, jestem naprawdę zachwycona tym ciastem :)
Wow :D Cudowny :D Aż mi ślinka cieknie :D
Bez wahania można powiedzieć makowiec idealny :), również nie przepadam za makowcami, ale ten zjadła bym bez zastanowienia, i poprosiła o kolejna porcję. Już sam widok tego torciku woła zjedz mnie :)
Prawie makowiec :)
To najpiękniejsze i chyba najsmaczniejsze ” oszukaństwo” w kwestii makowców wszelakich. Wilk syty i owca cała . Zdjęcia jak zwykle zniewalające.
Wspaniały tort. Piękne zdjęcia
Prawdziwe cudeńko :)
Wow, wgląda zjawiskowo! Ten miodowy krem szczególnie mnie zaciekawił :)
W każdym calu doskonałe. Chętnie bym takie zjadła
Tort wygląda fantastycznie!
Dziękuję :)