ciasto latte

Ciasto Latte

Ciasto latte to kawowy przekładaniec zwieńczony chmurką z bitej śmietany i wiórkami gorzkiej czekolady. Smakuje wyśmienicie, ładnie się prezentuje i łatwo kroi. Niby nic wymyślnego, ale znika jak szalone. Do ciasta, jak i do kremu polecam użyć kawy sproszkowanej, a nie w granulkach np. Nescafe Creme lub rozpuszczalnej kawy inki. Zaś do ponczu koniecznie, koniecznie musisz dodać wódki smakowej – orzech włoski. Idealnie przełamuje smak kawy.


Ciasto latte

sweet8

Przepis

Porcji: 12

Forma: 25×30 cm

Składniki

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy sproszkowanej

Masa kawowa:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki tortowej
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kawy sproszkowanej

Wierzch:

  • 300 ml śmietanki tortowej
  • 250 g mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 70 g gorzkiej czekolady

Poncz:

  • 1/2 szklanki słabej kawy z mlekiem
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wódki orzech włoski

Przygotowanie

Biszkopt:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Blachę posmaruj masłem, samo dno  wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier wymieszany z proszkiem kawowym. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej formy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 35 – 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Zimny biszkopt odseparuj od formy ostrym długim nożem i odwróć do góry dnem. Oderwij papier do pieczenia. Ciasto przekrój na trzy blaty.

Poncz:

Przygotuj kawę, jeszcze ciepłą wymieszaj z cukrem. Wystudź i dodaj alkohol.

Masa kawowa:

Dobrze schłodzoną kremówkę przelej do misy miksera i wymieszaj z mascarpone. Całość ubij na bardzo wysokich obrotach za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder oraz kawę w proszku.

Wierzch:

Kremówkę z mascarpone ubij za pomocą schłodzonej końcówki miksera, na końcu dosyp cukier puder. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przelej na czystą płaską powierzchnię i mocno schłódź. Gdy czekolada będzie sztywna, za pomocą noża zrób wiórki, tak jak strugałabyś marchewkę. Od ułożenia noża oraz jego długości zależy jak wielkie będą ostrużyny.

Całość:

Pierwszy blat ciasta ułóż na gładkiej powierzchni (ciasto będzie się później łatwiej kroiło). Nasącz 1/3 ponczu, w miarę równo rozsmaruj na nim połowę kremu kawowego. Przykryj drugim blatem, nasącz, rozsmaruj drugą część kremu. Kolejny blat nałóż na wierzch i w tym momencie wyrównaj boki, tak żeby krem równo się rozłożył. Dociśnij ciasto od góry za pomocą ręki. Następnie nasącz ostatni biszkopt ponczem, rozsmaruj ubitą śmietankę. Wszystko schłódź w lodówce ok godziny. Pokrój na 12 sporych kawałków i udekoruj wiórkami czekolady, opcjonalnie miętą.

Smacznego.

ciasto latte przepis 2

ciasto latte kostka 2

Comments

comments

24 myśli na temat “Ciasto Latte

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.