Ciasto latte to kawowy przekładaniec zwieńczony chmurką z bitej śmietany i wiórkami gorzkiej czekolady. Smakuje wyśmienicie, ładnie się prezentuje i łatwo kroi. Niby nic wymyślnego, ale znika jak szalone. Do ciasta, jak i do kremu polecam użyć kawy sproszkowanej, a nie w granulkach np. Nescafe Creme lub rozpuszczalnej kawy inki. Zaś do ponczu koniecznie, koniecznie musisz dodać wódki smakowej – orzech włoski. Idealnie przełamuje smak kawy.
Ciasto latte
Przepis
Porcji: 12
Forma: 25×30 cm
Składniki
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy sproszkowanej
Masa kawowa:
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietanki tortowej
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kawy sproszkowanej
Wierzch:
- 300 ml śmietanki tortowej
- 250 g mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 70 g gorzkiej czekolady
Poncz:
- 1/2 szklanki słabej kawy z mlekiem
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wódki orzech włoski
Przygotowanie
Biszkopt:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Blachę posmaruj masłem, samo dno wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier wymieszany z proszkiem kawowym. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej formy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 35 – 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Zimny biszkopt odseparuj od formy ostrym długim nożem i odwróć do góry dnem. Oderwij papier do pieczenia. Ciasto przekrój na trzy blaty.
Poncz:
Przygotuj kawę, jeszcze ciepłą wymieszaj z cukrem. Wystudź i dodaj alkohol.
Masa kawowa:
Dobrze schłodzoną kremówkę przelej do misy miksera i wymieszaj z mascarpone. Całość ubij na bardzo wysokich obrotach za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder oraz kawę w proszku.
Wierzch:
Kremówkę z mascarpone ubij za pomocą schłodzonej końcówki miksera, na końcu dosyp cukier puder. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przelej na czystą płaską powierzchnię i mocno schłódź. Gdy czekolada będzie sztywna, za pomocą noża zrób wiórki, tak jak strugałabyś marchewkę. Od ułożenia noża oraz jego długości zależy jak wielkie będą ostrużyny.
Całość:
Pierwszy blat ciasta ułóż na gładkiej powierzchni (ciasto będzie się później łatwiej kroiło). Nasącz 1/3 ponczu, w miarę równo rozsmaruj na nim połowę kremu kawowego. Przykryj drugim blatem, nasącz, rozsmaruj drugą część kremu. Kolejny blat nałóż na wierzch i w tym momencie wyrównaj boki, tak żeby krem równo się rozłożył. Dociśnij ciasto od góry za pomocą ręki. Następnie nasącz ostatni biszkopt ponczem, rozsmaruj ubitą śmietankę. Wszystko schłódź w lodówce ok godziny. Pokrój na 12 sporych kawałków i udekoruj wiórkami czekolady, opcjonalnie miętą.
Smacznego.
generic of ventolin https://amstyles.com/
learn here more info here my sources
Pcsvrd btowsg 5 mg cialis canadian cialis
Kawa ma być prawdziwa czy rozpuszczalna?
W tym cieście jest wszystko, co lubię i do tego pięknie wygląda :) W ogóle, wszystkie zdjęcia u Ciebie są piękne!
:)
piękne :)
Dziękuję :)
Przepyszne ciacho :)
:)
U Ciebie jak zwykle pyszności :)I jeszcze kawowe…mniam, mniam.
Kawowe słodkości mniamm :)
bardzo smacznie się prezentuje:))
Dziękuję, równie smacznie znika ze stołu :)
Piękna kostka :>
:)
ulala.. jakież ciacho! Musi cudownie smakować :)
Smakuje wyśmienicie :)
Uwielbiam słodkości z dodatkiem kawy! Wspaniałe ciacho:)
Ja też, wszystko co kawowe :)
Skusiła bym się pięknie wygląda:)
Z pewnością wypróbuję ten przepis.
Szukam ciekawego smaku do kawy na święta, chyba trafiłam w dziesiątkę.
Zachęcasz świetnymi zdjęciami.
Dziękuję :) liczę na zdjęcia w Twoim wykonaniu :)
Ciasto wygląda naprawdę pięknie! Chętnie je kiedyś wypróbuję.
Polecam :)
przepiękna kompozycja, a ciasto aż ślinka cieknie!
Polecam zrobić i zaspokoić kubki smakowe :)