Ciasto dyniowe z kremem mascarpone

Ciasto dyniowe, idealnie puchate, jesiennie wilgotne, do tego z najpyszniejszym kremem z serka mascarpone. Istnieje wiele przepisów na ciasto dyniowe, zatem poświęciliśmy 2 dni i 3 dynie, żeby dotrzeć do najsmaczniejszego dla nas przepisu. Ta wersja wyszła najlepsza, chociaż druga najlepsza też była pyszna. W sumie trudno się zdecydować, ale krem zwiódł nasze zmysły więc pod zdjęcia poszło właśnie to ciacho. Z przeważającą ilością mąki orkiszowej i dodatkiem kawałków czekolady. Mniam :)


Ciasto dyniowe z kremem mascarpone

sweet8

Przepis

Blacha: 23×29 cm

Porcji: 12

Składniki

  • 450 g dyni (waga po oczyszczeniu środka)
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 250 g cukru białego lub trzcinowego (1 i 1/4 szklanki)
  • 4 jajka
  • 125 ml oleju (1/2 szklanki)
  • 325 g mąki (1 szklanka mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki maki orkiszowej)*
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru (125 g)
  • 200 g śmietanki 30-36%

Wierzch: gorzkie kakao

Przygotowanie

Oczyszczoną dynię pokrój na kawałki, jeśli używasz wraz ze skórką jak ja, najpierw ją wyszoruj. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć kawałki dyni i chwilę podsmaż. Dolej wodę i duś ok 15 minut co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia. Dosyp cukier, zamieszaj i odstaw aż się rozpuści. Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. W misce przesiej mąkę z sodą, proszkiem, przyprawami i solą. W osobnej misce jajka zmiksuj z olejem, tylko do połączenia, następnie dodaj lekko przestudzoną dynię i wymieszaj. Dodaj suche składniki i wszystko dokładnie połącz. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia dół i dwa przeciwległe boki, tak żeby papier wystawał (ułatwia to wyciągnięcie całego ciasta). Do formy przelej ciasto. Czekoladę pokrój w kostkę, wyłóż na ciasto. Weź patyczek lub drugi koniec łyżki i lekko wmieszaj ją w ciasto. Wstaw do piekarnika na 23 – 26 minut, z wierzchu ma być sprężyste. Wyciągnij i wystudź.

Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem, aż będzie sztywna. Dodaj w dwóch porcjach mascarpone i połącz mikserem. Wyłóż krem na wystudzone ciasto. Przed podaniem posyp gorzkim kakao.

* Możesz użyć w całości mąki pszennej lub orkiszowej.

Ciasto dyniowe z kremem mascarpone

Ciasto dyniowe z kremem mascarpone

dyniowe-ciasto

Inspiracja

Comments

comments

10 myśli na temat “Ciasto dyniowe z kremem mascarpone

  1. Ciasto bardzo dobre, tylko coś zrobiłam nie tak. Wyszło strasznie zbite. I przez to nie wygląda tak ładnie jak Pani. Ale to może wina małego doświadczenia w pieczeniu :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.