Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym – obłędne

Ciasto czekoladowe z wyjątkowym kremem na bazie orzeszków ziemnych i śmietankowego serka. Dla prawdziwych łasuchów! Mocno wilgotne blaty i słodko-słony środek idealnie ze sobą współgrają. Do ozdoby można użyć malin, albo obsypać ciasto okruszkami po krojeniu. Tytułowe masło orzechowe to bardzo drobno rozdrobnione za pomocą siekacza do żywności, wcześniej uprażone orzeszki ziemne. Można użyć gotowego masła (niesolonego), ale ja preferuję ten sposób. Wypróbujcie koniecznie.


Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

sweet8

Przepis

Porcji:10-12

Blacha: 21 -23 cm

Składniki

Ciasto:

  • 3 małe jajka (lub 2 większe)
  • 125 ml oleju (1/2 szklanki)
  • 375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (300 g)
  • 2 szklanki mąki (260 g)
  • 1 i 1/2 proszku
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżeczki kawy w proszku

Krem orzechowy:

  • 200 g orzeszków ziemnych, niesolonych
  • 200 g mascarpone
  • 250 g serka kremowego, naturalnego (serek kremowy do smarowania chleba będzie idealny)
  • 3 – 4 czubate łyżki cukru pudru

Wierzch:

  • 50 g mascarpone
  • 330 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • posiekane orzeszki
  • maliny

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia (dół), boki posmaruj masłem i oprósz mąką. Do 1 szklanki mleka dodaj sok z cytryny i odstaw na 10 minut. Pozostałe mleko podgrzej w rondelku, dodaj połamaną w kostki czekoladę i odstaw do rozpuszczenia, następnie wymieszaj. Jajka roztrzep z olejem, dodaj rozpuszczoną czekoladę i ukwaszone mleko, wszystko dokładnie roztrzep. Do miski przesiej mąkę, proszek, sól i kawę, dodaj cukier. W środku zrób wgłębienie i wlej ciurkiem mokre składniki. Wszystko dokładnie połącz. Przelej do przygotowanej formy i piecz 55-60 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie zostaw na kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, następnie całkowicie wystudź. Z ciasta zdejmij nierówną górę (nie powinno być brzuszka), resztę przekrój na trzy blaty. Na pierwszym blacie rozłóż połowę kremu orzechowego, przykryj drugim blatem, lekko dociskają, rozsmaruj resztę kremy i przykryj ostatnim blatem. Na górze i bokach ciasta rozsmaruj bitą śmietanę, ozdób posikanymi orzechami i malinami. Przed podaniem schłódź min 3 godziny. Krój za pomocą długiego, ostrego noża.

Krem orzechowy

Orzechy podpraż na suchej patelni i ostudź. Następnie rozdrobnij je na masło za pomocą siekacza do żywności. W misce zmiksuj serki z cukrem pudrem, dodaj masło orzechowe.

Wierzch

Mascarpone ubij ze śmietanką za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera, pod koniec dodaj cukier puder i wszystko zmiksuj.

Ciasto czekoladowe z Masłem Orzechowym

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

 

Comments

comments

17 myśli na temat “Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym – obłędne

  1. Masło orzechowe uwielbiam, dlatego nie mogłam powstrzymać się od zrobienia tego ciasta. Tym bardziej, że lubię przepisy z tej strony po tym jak moje serce i kubki smakowe podbiło Ciasto z musem z białej czekolady. Ale mój efekt tego ciasta mnie nie zadowala. Może najpierw pozytywy, które zauważyłam. Dobry przepis na blaty, mimo ciężkiego, mokrego ciasta nie zrobił się zakalec, a to w moim przypadku dobry efekt. Dobre blaty to widać cecha rozpoznawcza tego bloga, bo zrobiłam kilka innych ciast i za zakalca nigdy nie miałam :) Ale sypka kawa nie dodaje smaku., ani zapachu. Smak czekolady gdzieś się zapodział. Ciasto ładnie wygląda i jest wysokie jak torcik. Ale… Być może za mało przyprażyłam kremowym orzechy, bo smakują trochę jak groch, zwłaszcza te posiekane do obłożenia ciasta. W przepisie jest mowa o serku naturalnym do smarowania chleba, ja znalazłam tylko takie serki, które maja w sobie sól, ale przypuszczam, że takie miały byc bo w smaku jest ok, ale nie ma szału. Zmielone przeze mnie orzechy nie smakują jak kupione masło orzechowe, a cała masa ma ciekawy smak, ale nie rzuca na kolana. Serek i orzechy do „biszkoptu” a wszystko pokryte bitą śmietaną… No cóż, ogólnie ciasto jest trochę bez smaku, czuć orzechy i śmietanę, ale niestety nie czekoladę. Plus za dobry przepis na biszkopt, który jest mokry a nie wychodzi z niego zakalec. Ale mojego ideału z masłem orzechowym szukam dalej.

  2. Już po zobaczeniu, że to ciasto z masłem orzechowym czułem, że musi być obłędne, ale Twój przepis jeszcze bardziej mnie w tym przekonaniu utwierdził! Będzie mi się śniło to ciacho po nocach! :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.