ciasto cytrynowe tort

Cytryniak – ciasto cytrynowe z domowym lemon curd

Ciasto cytrynowe na bogato, z przepysznym, domowym kremem lemon curd. Jest niezwykle delikatne, mocno cytrusowe i orzeźwiające. Jeszcze jedna warstwa i mógłby nawet udawać tort urodzinowy. Uwielbiam cytrynowe wypieki, stąd ten torcik, chociaż na wierzch następnym razem rzucę kilka borówek, żeby przełamać smak, bez tego jest jednak mimo wszystko wyśmienity. Nie bójcie się domowego lemon curd, jest naprawdę banalnie prosty i taki smaczny, do ciast ciasteczek, nawet na kanapkę :)

Polecam.


Cytryniak – ciasto cytrynowe z lemon curd

sweet8

Przepis

Forma: 25 cm

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Lemon curd:

  • 1 duża cytryna
  • 30 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 duże jajko

Krem do przełożenia:

  • 1/2 porcji lemon curd
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 ml śmietanki do ubijania 30 %

Krem na wierzch:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki do ubijania 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka cukru
  • 350 ml wody

Poncz:

  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody

Do ozdoby:

  • cukier perlisty
  • żółty barwnik w proszku

Przygotowanie

Biszkopt:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku wciąż miksując, następnie powoli dosypuj cukier. Wyłącz mikser. Do misy przesiej obie mąki, ciasto bardzo delikatnie wymieszaj. Przełóż do przygotowanej tortownicy, delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok 40 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt nie jest mokry w środku. Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmij ciasto z piekarnika i upuść na podłogę z wysokości pół metra. Następnie wystudź. Z zimnego biszkoptu zdejmij delikatnie obręcz, oddzielając ją ostrym nożem od ciasta. Przekrój na 3 blaty. Możesz też upiec każdy blat osobno, dzieląc masę na 3 części i piekąc każdą porcję po 18 – 20 minut.

Lemon curd:

Cytrynę wyszoruj szczoteczką. Skórkę zetrzyj na drobniutkiej tarce, a następnie przekrój ją na pół i wyciśnij sok. Umieść skórkę z cytryny, sok, cukier i masło w misce żaroodpornej lub innym naczyniu. Naczynie ustaw na garnku z gotującą się wodą, upewniając się, że woda nie dotyka dna miski. Mieszaj masę co jakiś czas, aż całość masła się roztopi. Lekko ubij jajko i delikatnie wymieszaj je z masą cytrynową. Przez 10 minut mieszaj masę ustawioną na garnku z wodą, zapobiegnie to powstaniu grudek. Przelej masę do kubeczka, jak wystygnie będzie gotowy do użytku.

Krem do przełożenia:

Mascarpone wymieszaj z połową przygotowanego lemon curd i cukrem pudrem. W misie miksera umieść dobrze schłodzoną kremówkę i ubij ją na sztywno. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty i dodawaj po łyżce cytrynowe mascarpone, aż masa będzie gładka i sztywna.

Krem na wierzch:

Galaretkę wraz z cukrem rozpuść w 350 ml wody, wystudź. Gdy będzie jeszcze półpłynna ubij na sztywno śmietankę z mascarpone, pod koniec ubijania dodawaj porcjami galaretkę, miksuj do całkowitego połączenia. Masa może nie być aż tak sztywna, ale kilka chwil w lodówce i od razu stężeje.

Całość:

Umieść pierwszy blat na paterze, zwilż go przygotowanym z podanych składników ponczem. Posmaruj pozostałym lemon curd. Przykryj drugim blatem. Zwilż go i rozsmaruj krem z lemon curd, przykryj kolejnym blatem dociskając go tak, by wyrównał warstwę wcześniejszego kremu. Zwilż blat. Całość posmaruj od góry i po bokach kremem z galaretką cytrynową. Przed podaniem możesz udekorować cukrem perlistym lub świeżymi owocami. Żeby cukier perlisty miał piękną żółtą barwę wystarczy połączyć go z odrobiną żółtego barwnika w proszku i kilkoma kroplami wody.

Smacznego!

ciasto cytrynowe

ciasto lemon curd

ciasto cytrynowe z lemon curd

 

Comments

comments

4 myśli na temat “Cytryniak – ciasto cytrynowe z domowym lemon curd

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.