ciasto cynamonowe z czekolada

Ciasto cynamonowe z czekoladą

Ciasto cynamonowe z kawałkami czekolady. Przygotowanie – 10 minut, pieczenie ok godziny i możemy cieszyć się przepięknym, korzennym zapachem w całym domu, a przede wszystkim pysznym ciastem na talerzu. Jest niezwykle proste, wilgotne i miękkie w środku, z mnóstwem drobinek mlecznej czekolady. Idealne ciasto na jesień. Moje ozdobiłam polewą z czekolady i garścią czekoladowych dropsów. Pomyślałam sobie, że czego jak czego, ale czekolady nigdy za wiele. Polecam wszystkim łasuchom.


Ciasto cynamonowe z czekoladą

sweet8

Przepis

Porcji: 10-12

Forma: podłużna 10×20 cm

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 150 g mlecznej czekolady
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki białego cukru
  • 1 jajko
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego
  • ¾ szklanki maślanki
  • ekstrakt lub aromat waniliowy

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 ml słodkiej śmietanki 30-36%
  • garść dropsów czekoladowych (opcjonalnie)

Przygotowanie

W dużej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, oba cukry, proszek, sól, cynamon. W osobnej miseczce wymieszaj jajko z olejem, maślanką i wanilią. Przelej mokre składniki do miski i razem wszystko dokładnie wymieszaj. Czekoladę okrój na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Dobrze, żeby czekolada nie była zbyt twarda, wtedy łatwiej Ci będzie ją posiekać. Do miski z ciastem przerzuć pokrojoną czekoladę i delikatnie ją wmieszaj (staraj się nie dodawać bardzo małych drobinek, żeby nie zmieniły konsystencji ciasta). Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj podłużną formę, boki posmaruj odrobiną masła, a na dół kawałek papieru do pieczenia, żeby po upieczeniu ciasto łatwo wyskoczyło z foremki. Przelej masę do blaszki i wstaw do piekarnika, po 65 minutach sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest mokry, wstaw do piekarnika na dodatkowe kilka/kilkanaście minut (piekarnik, piekarnikowi nierówny). Jeśli patyczek jest suchy, możesz wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić ciastu chwilę przestygnąć. Po kilkunastu minutach odseparuj ciasto od formy długim ostrym nożem i odwróć je do góry dnem. Gdy przestygnie udekoruj polewą i dropsami.

Polewa:

Śmietankę podgrzej w rondelku, zestaw z ognia i dodaj do niej kostki czekolady. Mieszaj do rozpuszczenia. Polej nią wystudzone ciasto.

Smacznego!

ciasto cynamonowe z czekolada przepis

babka cynamonowo czekoladowa

babka cynamonowe z kawalkami czekolady

 

Comments

comments

12 myśli na temat “Ciasto cynamonowe z czekoladą

  1. wygląda przepysznie i mam zamiar takie ciasto zrobić tylko martwi mnie o śmietanie „tortowej” pierwsze słyszę i czy sa takie w sklepie?

  2. Dla mnie ta pora roku kojarzy się ze świętami, bo w domu pachnie przyprawami korzennymi i cynamonem, który uwielbiam. Twoje ciasto wygląda fantastycznie, bo ta czekolada w środku kusi, kusi…. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.