Ciasto Cherry Coke z czekoladą

Ciasto Cherry Coke to intensywnie czekoladowe ciasto, które zasmakuje każdemu łasuchowi. Mocno wilgotne, intensywne w smaku, przełamane kwaskowym dżemem, zwieńczone kremem, czekoladą i orzeszkami. W smaku trochę jak brownie, ale zdecydowanie bardziej delikatne. Jeżeli nie w głowie Ci ubijanie kremu, po prostu polej je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i tak będzie pyszne. Polecam!


Ciasto Cherry Coke z czekoladą

sweet8

Przepis

Porcji: 14

Blacha: okrągła 26 cm

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka Cherry Coke
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 5 łyżek słodzonego kakao typu nesquik

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

Dodatkowo:

  • 5 łyżek ulubionego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki)
  • posiekane orzechy do ozdoby (3 łyżki)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra dół). Blachę wysmaruj masłem i oprósz mąką. W dużej misce połącz mąkę, kakao, cukier biały i brązowy, sól oraz sodę, odstaw. W rondelku rozpuść masło, gdy będzie płynne dodaj połamaną na kostki czekoladę i zestaw z ognia, odstaw na chwilę do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wymieszaj, dodaj colę i maślankę, dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj lekko roztrzepane jajka i wanilię. Płynne składniki dodawaj do suchych powoli wlewając je do misy z mąką. Wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz 40 minut. Jeśli po tym czasie patyczek wbity w środek ciasta jest suchy, wypiek jest gotowy. Wyjmij z piekarnika i całkowicie wystudź.

Gdy ciasto będzie zimne wyjmij je z formy i odwróć do gór dnem. Wierzch posmaruj dżemem, na to wyłóż przygotowany wcześniej krem, polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladą i posyp orzeszkami. Schłódź w lodówce przez godzinę przed podaniem.

Krem:

Dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone ubij na wysokich obrotach za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera. Pod koniec ubijania dosypuj po łyżce kakao cały czas ubijając. Krem rozsmaruj na cieście.

Smacznego!

ciasto czekoladowe z cherry coke

ciasto czeko cola

ciasto coke

Comments

comments

79 myśli na temat “Ciasto Cherry Coke z czekoladą

  1. Pingback: generic for cialis
  2. Pingback: generic cialis
  3. Pingback: new cialis
  4. Pingback: bonus casino rival
  5. Pingback: 20 cialis
  6. Pingback: real money casinos
  7. Pingback: viagra medication
  8. Pingback: viagra 100mg
  9. Pingback: cash advance
  10. Pingback: personal loan
  11. Pingback: loans online
  12. Pingback: vardenafil cost
  13. Pingback: online vardenafil
  14. Pingback: cialis online
  15. Pingback: cialis online
  16. Pingback: walmart pharmacy
  17. Pingback: pharmacy online
  18. Pingback: impotence pills
  19. Pingback: viagra 100mg
  20. Pingback: viagra generic
  21. Pingback: buy chloroquine
  22. Pingback: viagra price
  23. Pingback: tylenol generic
  24. Pingback: cialis
  25. Pingback: Buy viagra com
  26. Pingback: Overnight viagra
  27. Pingback: levitra vs cialis
  28. Pingback: cialis on line
  29. Pingback: viagra overnight
  30. Witam,jeszcze nie próbowałam robić tego ciasta ale mam pytanie czy można zastąpić dżem z czarnej porzeczki dżemem wiśniowym,nie będzie za bardzo wiśniowe?

  31. O widzisz, a ja akurat piję kawkę :D Chyba pokuszę się zaraz na upieczenie Twojego ciasta bo mam wszystkie niezbędne składniki :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.