Ciasto Cherry Coke z czekoladą

Ciasto Cherry Coke to intensywnie czekoladowe ciasto, które zasmakuje każdemu łasuchowi. Mocno wilgotne, intensywne w smaku, przełamane kwaskowym dżemem, zwieńczone kremem, czekoladą i orzeszkami. W smaku trochę jak brownie, ale zdecydowanie bardziej delikatne. Jeżeli nie w głowie Ci ubijanie kremu, po prostu polej je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i tak będzie pyszne. Polecam!


Ciasto Cherry Coke z czekoladą

sweet8

Przepis

Porcji: 14

Blacha: okrągła 26 cm

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka Cherry Coke
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 5 łyżek słodzonego kakao typu nesquik

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki

Dodatkowo:

  • 5 łyżek ulubionego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki)
  • posiekane orzechy do ozdoby (3 łyżki)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra dół). Blachę wysmaruj masłem i oprósz mąką. W dużej misce połącz mąkę, kakao, cukier biały i brązowy, sól oraz sodę, odstaw. W rondelku rozpuść masło, gdy będzie płynne dodaj połamaną na kostki czekoladę i zestaw z ognia, odstaw na chwilę do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wymieszaj, dodaj colę i maślankę, dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj lekko roztrzepane jajka i wanilię. Płynne składniki dodawaj do suchych powoli wlewając je do misy z mąką. Wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz 40 minut. Jeśli po tym czasie patyczek wbity w środek ciasta jest suchy, wypiek jest gotowy. Wyjmij z piekarnika i całkowicie wystudź.

Gdy ciasto będzie zimne wyjmij je z formy i odwróć do gór dnem. Wierzch posmaruj dżemem, na to wyłóż przygotowany wcześniej krem, polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladą i posyp orzeszkami. Schłódź w lodówce przez godzinę przed podaniem.

Krem:

Dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone ubij na wysokich obrotach za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera. Pod koniec ubijania dosypuj po łyżce kakao cały czas ubijając. Krem rozsmaruj na cieście.

Smacznego!

ciasto czekoladowe z cherry coke

ciasto czeko cola

ciasto coke

Comments

comments

18 myśli na temat “Ciasto Cherry Coke z czekoladą

  1. Witam,jeszcze nie próbowałam robić tego ciasta ale mam pytanie czy można zastąpić dżem z czarnej porzeczki dżemem wiśniowym,nie będzie za bardzo wiśniowe?

  2. O widzisz, a ja akurat piję kawkę :D Chyba pokuszę się zaraz na upieczenie Twojego ciasta bo mam wszystkie niezbędne składniki :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.