Ciasto bounty – kokosowa rozkosz

Ciasto bounty to dwa czekoladowe blaty przełożone masą kokosową i oblane mleczną czekoladą. Przepisów na ciasto w stylu popularnego batonika jest dużo, ale ja mam swój pomysł na takie cudo. Ciacho jest delikatne, nie za słodkie, cudownie rozpływa się w ustach. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Jeśli kochasz batonik Bounty tak jak ja, musisz spróbować tego wypieku. Smacznego!


Ciasto bounty – kokosowa rozkosz

sweet8

Przepis

Porcji: 10-12

Forma: 21-23 cm

Składniki

Ciasto czekoladowe:

  • 5 jaj w temperaturze pokojowej
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru

Masa kokosowa:

  • 250 g wiórek kokosowych
  • 1/2 puszki mleka kokosowego (200g)
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła

Nasączenie:

  • 1/2 szklanki zaparzonej, wystudzonej herbaty
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki malibu lub likieru kokosowego

Polewa:

  • 180 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe:

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier puder. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kawę, dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia, a następnie połącz z żółtkami. Masę czekoladową wymieszaj delikatnie z białkami, dodaj przesianą mąkę i wszystko dokładnie połącz. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Formę wysmaruj masłem, dół wyłóż papierem do pieczenia, a boki oprósz mąką. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika na 40 minut, grzanie góra-dół. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Otwórz piekarnik i tak przestudź ciasto. Następnie wyjmij z piekarnika, zdejmij obręcz i całkowicie wystudź. Gdy będzie zimne, przekrój na dwa blaty. Jeden umieść na talerzu/paterze i załóż z powrotem obręcz. Nasącz połową płynu, wyłóż jeszcze ciepłą masę kokosową. Wyrównaj łyżką i przykryj drugim blatem, delikatnie go dociskając. Nasącz pozostałym ponczem. Wstaw do lodówki, aby masa całkowicie zastygła (min 3 godziny). Zdejmij obręcz, polej przygotowaną polewą i odstaw do zastygnięcia.

Masa kokosowa:

Masło rozpuść, dodaj cukier puder, wiórki kokosowe i mleko kokosowe. Jeszcze ciepłą masę wyłóż na ciasto.

Polewa:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Od razu rozprowadź ją na cieście, najpierw na górze, a następnie za pomocą szpatułki po bokach. Aby ciasto ładnie się pokryło, najlepiej przełożyć je na czas dekorowania na kratkę, pod którą umieścimy ręcznik papierowy lub gazetę. Nadmiar polewy spłynie po kratce, a ciasto będzie wyglądało atrakcyjnie.

Ciasto bounty smakuje dobrze zarówno w temperaturze pokojowej jak i z lodówki.

Smacznego!

bounty ciasto

bounty ciasto batonik

bounty czekoladowe

bounty domowe

 

Comments

comments

282 myśli na temat “Ciasto bounty – kokosowa rozkosz

  1. Pingback: cialis in canada
  2. Pingback: sildenafil generic
  3. Pingback: zestril 10mg nz
  4. Pingback: eli lilly cialis
  5. Pingback: viagra prices
  6. Pingback: walmart viagra
  7. Pingback: retin-a cream cost
  8. Pingback: buy viagra online
  9. Pingback: prednisolone usa
  10. Pingback: periactin purchase
  11. Pingback: ed meds online
  12. Pingback: Plaquenil
  13. Pingback: generic pills
  14. Pingback: cheapest lopid
  15. Pingback: mail order viagra
  16. Pingback: ed meds
  17. Pingback: generic Amoxil
  18. Pingback: diltiazem otc
  19. Pingback: viagra pills
  20. Pingback: phd thesis help
  21. Pingback: cozaar for sale
  22. Pingback: buy coumadin 2 mg
  23. Pingback: compazine purchase
  24. Pingback: cialis
  25. Pingback: viagra 800mg
  26. Pingback: vg cbd oil
  27. Pingback: payday loans
  28. Pingback: amoxicillin 500
  29. Pingback: Us viagra
  30. Pingback: viagra brochure
  31. Pingback: cialis online
  32. Pingback: cheap ed pills
  33. Pingback: cheap viagra
  34. Pingback: cheap ed drugs
  35. Pingback: cialis for sale
  36. Pingback: otc viagra
  37. Pingback: buy viagra online
  38. Pingback: cialis gel
  39. Pingback: aricept 10mg pills
  40. Pingback: amaryl 1mg online
  41. Pingback: canadian pharmacy
  42. Pingback: viagra pills
  43. Pingback: buy generic viagra
  44. Pingback: viagra
  45. Pingback: tadalafil
  46. Pingback: cheap Cialis 60 mg
  47. Pingback: Cialis 20mg pills
  48. Pingback: cialis cost
  49. Pingback: viagra
  50. Pingback: cheap Viagra 130mg
  51. Pingback: cialis rx cost
  52. Pingback: viagra cost
  53. Pingback: buy viagra online
  54. Pingback: cialis treats
  55. Pingback: rivers casino
  56. Pingback: casino game
  57. Pingback: generic tadalafil
  58. Pingback: cialis prices
  59. Pingback: tadalafil 5mg
  60. Pingback: online viagra
  61. Pingback: viagra sample
  62. Pingback: play casino
  63. Pingback: online casino usa
  64. Pingback: online casino usa
  65. Pingback: generic sildenafil
  66. Pingback: cialis to buy
  67. Pingback: cialis buy
  68. Pingback: cialis to buy
  69. Pingback: Bovada
  70. Pingback: cialis 5 mg
  71. Pingback: real casino online
  72. Pingback: cialis 20
  73. Pingback: payday loans
  74. Pingback: short term loans
  75. Pingback: short term loans
  76. Pingback: online vardenafil
  77. Pingback: levitra dosage
  78. Pingback: Buy cialis
  79. Pingback: rx pharmacy
  80. Pingback: new ed pills
  81. Pingback: ed medication
  82. Pingback: top erection pills
  83. Pingback: cheap viagra
  84. Pingback: cheap viagra
  85. Pingback: how to get cialis
  86. Pingback: cialis coupons
  87. Pingback: buy generic cialis
  88. Pingback: Sale viagra
  89. Bardzo fajne ciasto, zrobiłam je na Wielkanoc 2017 (to jest dzisiaj), niestety zrobiłam też sernik milionera, który przyćmił wszystko :) tak więc Bounty odszedł trochę w cień, ale ogólnie ciasto polecam, ładnie się prezentuje, blaty nie mają zakalca, a z tym mam problem przy ucieranych ciastach. To co bym skorygowała w przepisie to zwiększyłabym ilość płynu do nasączenia. Połowa szklanki to stanowczo za mało, w gotowym cieście wcale tego nie czuć i blaty są trochę suche. No i ilość likieru kokosowego też można zwiększyć np do 1/4 szklanki. Te dwie łyżki z przepisu są niewyczuwalne. Aha i moja polewa pozostawia trochę do życzenia więc nie wiem czy mi coś nie wyszło czy tak miało być, bo polewa nie jest gładka i nie błyszczy się jak ta z przepisu na sernik. jest matowa i trochę grudkowata, ale może tak ma być, gdyż powierzchnia batona tez jest zmierzwiona.

  90. Pyszności, próbowaliśmy już dzisiaj. Moje łasuchy zgodnie orzekły, że ciasto jest ” the best “.Dziękuję za przepis ☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.