Ciasto bounty – kokosowa rozkosz

Ciasto bounty to dwa czekoladowe blaty przełożone masą kokosową i oblane mleczną czekoladą. Przepisów na ciasto w stylu popularnego batonika jest dużo, ale ja mam swój pomysł na takie cudo. Ciacho jest delikatne, nie za słodkie, cudownie rozpływa się w ustach. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Jeśli kochasz batonik Bounty tak jak ja, musisz spróbować tego wypieku. Smacznego!


Ciasto bounty – kokosowa rozkosz

sweet8

Przepis

Porcji: 10-12

Forma: 21-23 cm

Składniki

Ciasto czekoladowe:

  • 5 jaj w temperaturze pokojowej
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru

Masa kokosowa:

  • 250 g wiórek kokosowych
  • 1/2 puszki mleka kokosowego (200g)
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła

Nasączenie:

  • 1/2 szklanki zaparzonej, wystudzonej herbaty
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki malibu lub likieru kokosowego

Polewa:

  • 180 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe:

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier puder. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kawę, dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia, a następnie połącz z żółtkami. Masę czekoladową wymieszaj delikatnie z białkami, dodaj przesianą mąkę i wszystko dokładnie połącz. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Formę wysmaruj masłem, dół wyłóż papierem do pieczenia, a boki oprósz mąką. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika na 40 minut, grzanie góra-dół. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Otwórz piekarnik i tak przestudź ciasto. Następnie wyjmij z piekarnika, zdejmij obręcz i całkowicie wystudź. Gdy będzie zimne, przekrój na dwa blaty. Jeden umieść na talerzu/paterze i załóż z powrotem obręcz. Nasącz połową płynu, wyłóż jeszcze ciepłą masę kokosową. Wyrównaj łyżką i przykryj drugim blatem, delikatnie go dociskając. Nasącz pozostałym ponczem. Wstaw do lodówki, aby masa całkowicie zastygła (min 3 godziny). Zdejmij obręcz, polej przygotowaną polewą i odstaw do zastygnięcia.

Masa kokosowa:

Masło rozpuść, dodaj cukier puder, wiórki kokosowe i mleko kokosowe. Jeszcze ciepłą masę wyłóż na ciasto.

Polewa:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Od razu rozprowadź ją na cieście, najpierw na górze, a następnie za pomocą szpatułki po bokach. Aby ciasto ładnie się pokryło, najlepiej przełożyć je na czas dekorowania na kratkę, pod którą umieścimy ręcznik papierowy lub gazetę. Nadmiar polewy spłynie po kratce, a ciasto będzie wyglądało atrakcyjnie.

Ciasto bounty smakuje dobrze zarówno w temperaturze pokojowej jak i z lodówki.

Smacznego!

bounty ciasto

bounty ciasto batonik

bounty czekoladowe

bounty domowe

 

Comments

comments

89 myśli na temat “Ciasto bounty – kokosowa rozkosz

  1. Pingback: cialis buy
  2. Pingback: cialis to buy
  3. Pingback: Bovada
  4. Pingback: cialis 5 mg
  5. Pingback: real casino online
  6. Pingback: cialis 20
  7. Pingback: payday loans
  8. Pingback: short term loans
  9. Pingback: short term loans
  10. Pingback: online vardenafil
  11. Pingback: levitra dosage
  12. Pingback: Buy cialis
  13. Pingback: rx pharmacy
  14. Pingback: new ed pills
  15. Pingback: ed medication
  16. Pingback: top erection pills
  17. Pingback: cheap viagra
  18. Pingback: cheap viagra
  19. Pingback: how to get cialis
  20. Pingback: cialis coupons
  21. Pingback: buy generic cialis
  22. Pingback: Sale viagra
  23. Bardzo fajne ciasto, zrobiłam je na Wielkanoc 2017 (to jest dzisiaj), niestety zrobiłam też sernik milionera, który przyćmił wszystko :) tak więc Bounty odszedł trochę w cień, ale ogólnie ciasto polecam, ładnie się prezentuje, blaty nie mają zakalca, a z tym mam problem przy ucieranych ciastach. To co bym skorygowała w przepisie to zwiększyłabym ilość płynu do nasączenia. Połowa szklanki to stanowczo za mało, w gotowym cieście wcale tego nie czuć i blaty są trochę suche. No i ilość likieru kokosowego też można zwiększyć np do 1/4 szklanki. Te dwie łyżki z przepisu są niewyczuwalne. Aha i moja polewa pozostawia trochę do życzenia więc nie wiem czy mi coś nie wyszło czy tak miało być, bo polewa nie jest gładka i nie błyszczy się jak ta z przepisu na sernik. jest matowa i trochę grudkowata, ale może tak ma być, gdyż powierzchnia batona tez jest zmierzwiona.

  24. Pyszności, próbowaliśmy już dzisiaj. Moje łasuchy zgodnie orzekły, że ciasto jest ” the best “.Dziękuję za przepis ☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.