Ciasto borówkowe – szybkie, proste i smaczne

Ciasto borówkowe – delikatne, wilgotne i banalnie proste. Mimo, że lubię również bardziej skomplikowane wypieki to jednak te proste wygrywają, szczególnie jeśli są tak smaczne. Taki słodki chlebek borówkowy smakuje zarówno do popołudniowej, jak i porannej kawy, co więcej, smakuje nawet bez niej :) Zamiast borówek można użyć malin, porzeczek lub jagód. Zachęcam do wypróbowania.


Ciasto borówkowe

sweet8

Przepis 

Forma: podłużna 10×20 cm

Składniki

  • 3 nieduże jajka
  • 100 ml oleju
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (część można zastąpić brązowym)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 125 g borówek

Polewa

  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Dodwykowi: 3 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Formę wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, przytnij do jego wielkości. Boki oprósz mąką, nadmiar strzepnij. W misce roztrzep jajka, dodaj olej i śmietanę, wymieszaj. Dosyp cukier i dokładnie połącz (nie używaj miksera). W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek, wrzuć borówki i lekko obtocz. Mieszankę jajeczną przelej do mąki i wymieszaj. Gdy składniki będą połączone przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 10 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (w zależności od piekarnika, może to trwać kilka minut dłużej). Wyjmij z piekarnika i wystudź. Wyjmij z formy, nożem oddzielając ciasto. Składniki polewy dokładnie połącz, polej nią ciasto. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj kilka kropel wody więcej. Ciasto możesz posypać migdałami.

Smacznego!

Ciasto borówkowe

Ciasto borówkowe

Ciasto borówkowe

Comments

comments

32 myśli na temat “Ciasto borówkowe – szybkie, proste i smaczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.