Ciabatta – przepis podstawowy

Ciabatta jest włoskim, płaskim chlebem o prostokątnym kształcie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, polana pyszną oliwą. Charakterystyczna, bąbelkowa struktura ciabatty wynika ze sposobu przygotowania. Najważniejszy jest zaczyny, czyli „biga”, który musi odpocząć przez 12 godzin, zanim zaczniemy przygotowywać chleb. Moje bąbelki może nie są aż tak wyraźne jak być powinny, ale gwarantuję, że chlebek jest wyśmienity. Z przepisu wyszło 5 niedużych ciabatt.


Ciabatta – przepis podstawowy

sweet8

Przepis

Porcji: 5 ciabatt

Składniki

  • 500 g mąki chlebowej, plus więcej do wyrabiania
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3-4 gramy suszonych drożdży

Zaczyn

  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki chlebowej
  • szczypta cukru

Przygotowanie

Zaczyn: 

Drożdże wymieszaj z połową wody i cukrem, odstaw na kilka minut aż się spienią. Następnie dodaj resztę wody i połowę mąki. Wszystko zmiksuj, a następnie dosypuj resztę mąki cały czas miksując, aż masa będzie gładka i klejąca. Miskę wysmaruj oliwą, przelej do niej zaczyn i odstaw go w ciepłe miejsce na od 6 do 24 godzin.

Ciabatty:

Drożdże wymieszaj z mlekiem i odstaw na 10 minut. Dodaj zaczyn, wodę i oliwę, wszystko wymieszaj. Dodaj połowę mąki i sól, wmieszaj do mokrych składników za pomocą miksera. Dodawaj po trochu mąkę, do momentu gdy nie będzie można dłużej miksować, wtedy ciasto zacznij wyrabiać ręką, podsypując po trochu mąką (możesz użyć miksera stojącego z hakiem do wyrabiania ciasta). Ciasto ma być miękkie i delikatne, ale nie lepiące. Wyrabiaj je ok 10 minut. Po tym czasie przenieś kulę ciasta do naoliwionej miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto podziel na 5 części. Uformuj płaskie prostokąty i dobrze oprósz je mąką (nie ugniataj, rozciągaj ciasto). Bochenki ułóż obok siebie na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. By ciabatty nie stykały się, użyj pasków papieru do pieczenia, żeby je od siebie odseparować. Przykryj ściereczką i odstaw na jeszcze godzinę.

Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Wstaw ciabatty do piekarnika (nie będą wyglądały pięknie, raczej płasko) i piecz ok 20 – 25 minut, aż będą rumiane. Wyjmij z piekarnika i przestudź na kratce.

Smacznego!

A przepis oryginalny znajdziesz tutaj.

ciabatta przepis

ciabatka

ciabatta oryginalna

Comments

comments

21 myśli na temat “Ciabatta – przepis podstawowy

  1. Raz próbowałam upiec chleb na zaczynie typu biga i dałam za dużo drożdży, (tyle ile było w książkowym przepisie, dodam że korzystałam z kuchni włoskiej) …a potem okazało się, że nic nie mają wspólnego :( Ale chlebuś był dobry :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.