Ciabatta – przepis podstawowy

Ciabatta jest włoskim, płaskim chlebem o prostokątnym kształcie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, polana pyszną oliwą. Charakterystyczna, bąbelkowa struktura ciabatty wynika ze sposobu przygotowania. Najważniejszy jest zaczyny, czyli “biga”, który musi odpocząć przez 12 godzin, zanim zaczniemy przygotowywać chleb. Moje bąbelki może nie są aż tak wyraźne jak być powinny, ale gwarantuję, że chlebek jest wyśmienity. Z przepisu wyszło 5 niedużych ciabatt.


Ciabatta – przepis podstawowy

sweet8

Przepis

Porcji: 5 ciabatt

Składniki

  • 500 g mąki chlebowej, plus więcej do wyrabiania
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3-4 gramy suszonych drożdży

Zaczyn

  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki chlebowej
  • szczypta cukru

Przygotowanie

Zaczyn: 

Drożdże wymieszaj z połową wody i cukrem, odstaw na kilka minut aż się spienią. Następnie dodaj resztę wody i połowę mąki. Wszystko zmiksuj, a następnie dosypuj resztę mąki cały czas miksując, aż masa będzie gładka i klejąca. Miskę wysmaruj oliwą, przelej do niej zaczyn i odstaw go w ciepłe miejsce na od 6 do 24 godzin.

Ciabatty:

Drożdże wymieszaj z mlekiem i odstaw na 10 minut. Dodaj zaczyn, wodę i oliwę, wszystko wymieszaj. Dodaj połowę mąki i sól, wmieszaj do mokrych składników za pomocą miksera. Dodawaj po trochu mąkę, do momentu gdy nie będzie można dłużej miksować, wtedy ciasto zacznij wyrabiać ręką, podsypując po trochu mąką (możesz użyć miksera stojącego z hakiem do wyrabiania ciasta). Ciasto ma być miękkie i delikatne, ale nie lepiące. Wyrabiaj je ok 10 minut. Po tym czasie przenieś kulę ciasta do naoliwionej miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto podziel na 5 części. Uformuj płaskie prostokąty i dobrze oprósz je mąką (nie ugniataj, rozciągaj ciasto). Bochenki ułóż obok siebie na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. By ciabatty nie stykały się, użyj pasków papieru do pieczenia, żeby je od siebie odseparować. Przykryj ściereczką i odstaw na jeszcze godzinę.

Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Wstaw ciabatty do piekarnika (nie będą wyglądały pięknie, raczej płasko) i piecz ok 20 – 25 minut, aż będą rumiane. Wyjmij z piekarnika i przestudź na kratce.

Smacznego!

A przepis oryginalny znajdziesz tutaj.

ciabatta przepis

ciabatka

ciabatta oryginalna

Comments

comments

305 myśli na temat “Ciabatta – przepis podstawowy

  1. Pingback: cost of olmesartan
  2. Pingback: cheap dutasteride
  3. Pingback: irbesartan tablets
  4. Pingback: donepezil coupon
  5. Pingback: furosemide cost
  6. Pingback: zyvox generic
  7. Pingback: zovirax purchase
  8. Pingback: how to buy zocor
  9. Pingback: Check Out Your URL
  10. Pingback: Look At This
  11. Pingback: buying cialis
  12. Pingback: wellbutrin tablet
  13. Pingback: buy voltaren 50mg
  14. Pingback: verapamil tablets
  15. Pingback: vantin uk
  16. Pingback: tenormin 100mg usa
  17. Pingback: rogaine 5% usa
  18. Pingback: revatio for sale
  19. Pingback: cost of remeron
  20. Pingback: pyridium 200mg uk
  21. Pingback: procardia otc
  22. Pingback: prilosec coupon
  23. Pingback: buy prevacid
  24. Pingback: periactin pharmacy
  25. Pingback: motrin online
  26. Pingback: canadian pharmacy
  27. Pingback: buy mobic
  28. Pingback: micardis for sale
  29. Pingback: viagra cost canada
  30. Pingback: luvox nz
  31. Pingback: buy lopressor 50mg
  32. Pingback: indocin tablets
  33. Pingback: click this
  34. Pingback: women viagra
  35. Pingback: top article
  36. Pingback: imitrex otc
  37. Pingback: cheap cialis
  38. Pingback: cheapest hyzaar
  39. Pingback: geodon medication
  40. Pingback: etodolac otc
  41. Pingback: order elavil 50mg
  42. Pingback: order dramamine
  43. Pingback: differin tablet
  44. Pingback: depakote uk
  45. Pingback: ddavp for sale
  46. Pingback: dapsone caps pills
  47. Pingback: cymbalta tablet
  48. Pingback: crestor cheap
  49. Pingback: compazine prices
  50. Pingback: cheap coreg
  51. Pingback: combivent tablet
  52. Pingback: colchicine pills
  53. Pingback: cheap clozaril
  54. Pingback: cleocin 150mg cost
  55. Pingback: buy custom essays
  56. Pingback: random assignments
  57. Pingback: ace homework
  58. Pingback: viagra quick tabs
  59. Pingback: quick loans
  60. Pingback: abc car insurance
  61. Pingback: gambling casino
  62. Pingback: rivers casino
  63. Pingback: slots online
  64. Pingback: free slots online
  65. Pingback: gambling casino
  66. Pingback: play casino online
  67. Pingback: slot games
  68. Pingback: claritin 10mg uk
  69. Pingback: celexa 10 mg nz
  70. Pingback: cost of celebrex
  71. Pingback: ceftin 250mg nz
  72. Pingback: cardizem prices
  73. Pingback: buspar 5 mg nz
  74. Pingback: Premarin 0,3mg otc
  75. Pingback: atarax 10mg otc
  76. Pingback: aricept 5mg usa
  77. Pingback: arava 20mg tablet
  78. Pingback: buy amaryl 4 mg
  79. Pingback: abilify 10mg usa
  80. Pingback: viagra substitute
  81. Pingback: buy viagra
  82. Pingback: lexapro 5 mg pills
  83. Pingback: lasix 100mg cheap
  84. Pingback: Cialis 40mg prices
  85. Pingback: Cialis 80mg price
  86. Pingback: viagra cheap
  87. Pingback: buy Cialis 40mg
  88. Pingback: Cialis 60mg cheap
  89. Pingback: cialis prices
  90. Pingback: Viagra 200mg cost
  91. Pingback: cialis dose
  92. Pingback: naltrexone order
  93. Pingback: viagara by mail
  94. Raz próbowałam upiec chleb na zaczynie typu biga i dałam za dużo drożdży, (tyle ile było w książkowym przepisie, dodam że korzystałam z kuchni włoskiej) …a potem okazało się, że nic nie mają wspólnego :( Ale chlebuś był dobry :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.