Chow mein z kurczakiem – chińska patelnia

Chow mein z kurczakiem, to świetne, szybkie danie, do którego z pewnością wrócisz nie raz i nie dwa. Przygotujesz je w 20 minut i z rozpędu z pewnością zjesz trochę za dużo, bo jest naprawdę pyszny. Chow mein to taki chiński comfort food. Danie idealne na dzień, w którym wszystko Ci nie wychodzi, szef po Tobie jedzie jak po łysej kobyle, na desce rozdzielczej zapalił się jakiś czerwony znaczek, a wchodząc do domu potykasz się o własnego psa, który z tęsknoty zrobił kupę na środku pokoju. Takich dni życzę jak najmniej, ale przepis z pewnością je trochę rozjaśni :)


Chow mein z kurczakiem – chińska patelnia

sweet8

Przepis

Porcji: 2

Składniki

  • 150 g makaronu chow mein lub innego o podobnym kształcie

Mięso:

  • 2 nieduże, pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1/5 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/5 łyżeczki suszonego kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka oleju

Warzywa:

  • 3 brązowe pieczarki (w oryginale grzyby Mun)
  • 1/4 papryki zielonej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 garści kiełków soi
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki dymki
  • 3 zabki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli

Sos:

  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki bulionu

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sezam
  • olej sezamowy

Przygotowanie

Piersi z kurczaka pokrój bardzo cienko w niezbyt duże plastry. Przełóż do miski wymieszaj z przyprawami, sosem sojowym i octem. Na sam koniec dodaj sodę, przemieszaj i odstaw. Przygotuj warzywa. Pieczarki pokrój w plastry, papryki w paski, cebulę dymkę pokrój na 5 cm kawałki. Czosnek i imbir drobno posiekaj, chilli przekrój wzdłuż i oczyść z nasion, papryczkę również drobno posiekaj. Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu, skracając czas gotowania o 1-2 minuty. W miseczce wymieszaj sos, do sosu ostrygowego wmieszaj miód i zalej bulionem. Gdy wykonasz te wszystkie czynności wróć do marynującego się kurczaka.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, ważne, by patelnia trzymana była na wysokim ogniu. Wrzuć kurczaka starając się porozdzielać kawałki. Podsmażaj co chwilę przewracając. Pamiętaj, że kawałki kurczaka są bardzo cienkie, nie potrzebują być na patelni dłużej niż 2 minuty. Zdejmij kurczaka, a na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć posiekany czosnek, imbir i chilli, podsmaż 1 minutę uważając, by ich nie przypalić. Następnie dodaj obie papryki i pieczarki, podsmaż 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Zalej sosem, na patelnię dodaj makaron, przemieszaj i pozwól mu wchłonąć sos (ok 3 minuty). Dodaj cebulę dymkę, kiełki i kurczaka, wszystko wymieszaj. W szklance połącz mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlej na patelnię i szybko zamieszaj, zdejmij z ognia. Makaron przełóż na talerze, polej odrobiną oleju sezamowego i posyp ziarnami sezamu.
Smacznego.

chow z kurczakiem

chow mein kurczak

chow mein z kurczakiem i warzywami

Inspiracja:

Comments

comments

29 myśli na temat “Chow mein z kurczakiem – chińska patelnia

  1. Pyyyyyyyyyyyyycha!!!!!! Dużo gotuję, pichcę też dania chińskie( nawet uczylam się od Chińczyka , prowadzącego własny bar) , ale to danie jest n a j s m a c z n i e j s z e!!!!!!!!!!!!!!! Typowo chiński smak, którego dotąd nie potrafiłam osiągnąć!!!! Gratulacje i braaaaaawo!!!!!!!!!

    1. No niestety, z tym będzie trudno. Sos ostrygowy można dostać w bardzo wielu supermarketach. Z pewnością jest dostępny w Auchan, Carrefour, Tesco. Dziś widziałam nawet we Freshu :)

  2. Twoje fotki są tak apetyczne, że choć najedzona, nagle jestem głodna :) Muszę zapisać ten przepis i kiedyś go wypróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.