Chłodnik pomidorowy na upały

Chłodnik pomidorowy to wariacja na temat tradycyjnego chłodnika z ogórka, czy botwinki. Jest zbliżony do hiszpańskiego gazpacho, ale w składzie nie zawiera żadnego pieczywa. Kremową konsystencję zawdzięcza m.in. dodatkowi mascarpone. W upalne dni wolę nie odpalać kuchenki, chociaż czasem trzeba… Chłodnik jest wtedy idealnym rozwiązaniem. Zjedzony z chrupiącymi tostami i dodatkiem białej mozzarelli, orzeźwia, syci i przede wszystkim smakuje. Polecam na letnie dni :)


Chłodnik pomidorowy

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy + więcej do podania
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy

Do podania:

  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 125 g mozzarelli
  • po kawałku papryki i ogórka

Przygotowanie

Pomidory ponacinaj i zalej wrzącą wodą tak, żeby wszystkie dokładnie pokryła. Odstaw na 5 minut, następnie zdejmij z nich skórkę, pokrój i przełóż na sito, by pozbyć się nadmiaru wody. Paprykę oczyść z nasion, a ogórki obierz ze skóry. Wszystko pokrój i przełóż do dużego garnka lub innego naczynia. Dodaj przyprawy i dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Zupa musi być naprawdę gładka. Na sam koniec dodaj mascarpone, sok z cytryny i oliwę, jeszcze raz zmiksuj. Schłódź w lodówce, aż będzie bardzo zimna. Przelej do miseczek lub szklanek i posyp pokrojoną w kosteczkę mozzarellą, warzywami i lekko podprażonymi płatkami migdałowymi. Polej odrobiną oliwy i podawaj z pieczywem.

Smacznego.

Chłodnik pomidorowy

Chłodnik pomidorowy

Chłodnik pomidorowy

Comments

comments

20 myśli na temat “Chłodnik pomidorowy na upały

  1. O tak! Zgadzam się! Chłodnik jest idealny na upały :) Ostatnio robiłam, ale inny…A ta propozycja bardzo mnie zaintrygowała :) I ten serek mascarpone…no noooo….muszę spróbować ;) ? ?

  2. Z mascarpone to jeszcze nie robiłam… pewnie będzie pyszny, dzisiaj wypróbuję. Kupiłam sobie extra urządzenie / blender Counter INTELLIGENCE/ i teraz szaleję w kuchni, koktajle, smoothie, zupy, w weekend szykuje sie imprezka, więc będę kruszyc lód do mohito :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.