Chłodnik ogórkowy z jogurtem i koperkiem

Chłodnik ogórkowy z jogurtem i koperkiem

Chłodnik ogórkowy z jogurtem to letnia klasyka w polskich domach, zaraz po botwince oczywiście. Szybki, tani i smaczny, a przede wszystkim mocno orzeźwiajacy. Można podawać w miseczkach lub nawet szklankach, świetnie sprawdzi się jako lekka przystawka przed daniem głównym. Moja mama tradycyjnie ścierała ogóreczki na tarce, ja jestem fanką zup miksowanych/blendowanych, bez zbędnych farfocli… ot, tak już mam. Zupę można podawać z wędzonym łososiem, świeżą mozzarellą lub po prostu, kawałkiem bagietki. Róbcie i delektujcie się :) Przepis znajdziecie również w najnowszym numerze Magazynu Kocioł.


Chłodnik ogórkowy z jogurtem i koperkiem

sweet8

Przepis

Liczba porcji: 4 – 5

Składniki

  • 3 duże ogórki szklarniowe (lub ok 15 gruntowych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 800 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • do podania: wędzony łosoś i koperek

Przygotowanie

Ogórki obierz ze skórki i pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Od koperku oderwij grube łodygi. Wszystko dokładnie zmiksuj. Dodaj jogurt, cukier, sól i sok z cytryny. Wszystko jeszcze raz zmiksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw pieprzem. Zupę włóż do lodówki i schłódź przez minimum 2 godziny. Podawaj z posiekanym wędzonym łososiem, ozdób koperkiem.

Smacznego!

Chłodnik ogórkowy z jogurtem i koperkiem

Chłodnik ogórkowy z jogurtem i koperkiem

Chłodnik ogórkowy z jogurtem i koperkiem

A tu przepis na chłodnik pomidorowy.

Comments

comments

5 myśli na temat “Chłodnik ogórkowy z jogurtem i koperkiem

  1. Ja również nie jadłam czegoś takiego, ale urzekła mnie prostota wykonania tego chłodnika. Wydaje mi się to wręcz banalne, a kompozycja z łososiem wprost rewelacyjna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.