Burgery z Portobello

Lekkie burgery z portobello naprawdę zaskoczyły mnie smakiem. Nie sądziłam, że bezmięsna wersja burgera może być tak soczysta i aromatyczna. Portobello to rodzaj pieczarek o brązowej barwie i wielkich kapeluszach. Smakują bardziej jak kanie niż zwykłe pieczarki, ale to może tylko moje odczucia. Podczas grillowania robią się jeszcze ciemniejsze i delikatnie kurczą. Świetnie komponują się z miękkim serem pleśniowym, który rozpływa się w kanapce pod wpływem ciepłych grzybów. Do tego grillowana cebulka, sos majonezowy a’la cezar i tak powstała niecodzienna wersja burgera.


Burgery z Portobello

sweet8

Przepis:

Porcji: 4

Składniki

Burgery:

  • 4 grzyby portobello
  • 8 plastrów miękkiego sera z białą pleśnią
  • 4 duże krążki czerwonej cebuli
  • 4 suszone pomidory
  • 4 liście sałaty karbowanej
  • sól, pieprz, suszona pietruszka, zioła prowansalskie, suszony czosnek
  • oliwa
  • 4 pełnoziarniste bułki

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 2 fileciki anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Instrukcje:

Oczyść grzyby mokrym ręcznikiem papierowym, a jeśli mają trzony odetnij je. Krążki cebuli oraz oczyszczone pieczarki posyp solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Odstaw na parę minut.  W tym czasie przygotuj sos. Fileciki anchois drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem. Wymieszaj je z majonezem i jogurtem, odrobiną soli, pieprzu oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Kapelusze grzybów i krążki cebuli grilluj na patelni wysmarowanej oliwą po 5-6 minut z każdej strony. W trakcie grillowania przekrój bułki na pół i umieść na blaszce do pieczenia.  Podpiecz je chwilę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, mają się tylko lekko zrumienić.

Na dolnej części bułki ułóż sałatę, następnie portobello, posiekane suszone pomidory, ułóż po dwa plastry sera na każdej porcji, na to krążki cebuli i przykryj drugą częścią bułki posmarowanej sosem.

Podawaj od razu.

burger z portobello

burgery portobello

Comments

comments

52 myśli na temat “Burgery z Portobello

  1. Pingback: generic cialis
  2. Pingback: cialis buy
  3. Pingback: casinos online
  4. Pingback: 5 mg cialis
  5. Pingback: viagra cost
  6. Pingback: pay day loans
  7. Pingback: installment loans
  8. Pingback: online casinos
  9. Pingback: vardenafil pills
  10. Pingback: vardenafil 10 mg
  11. Pingback: levitra for sale
  12. Pingback: cialis online
  13. Pingback: canadian pharmacy
  14. Pingback: pills for ed
  15. Pingback: viagra 100mg
  16. Pingback: viagra 100mg
  17. Pingback: cialis for sale
  18. Pingback: coupon for cialis
  19. Pingback: how to get cialis
  20. Pingback: viagra for order
    1. Nie jestem specem jeśli chodzi o sery, ja je uwielbiam jeść. Taki Camembert nie za 3, a za 6 zł jest naprawdę zupełnie inny w smaku. O wyższej półce nie wspomnę :) Podobno życie jest za krótkie, żeby pić tanie wino. Do serów też pasuje. W tym przepisie użyty Camembert Le Rustique

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.