Burger Jack Daniels z krążkami cebulowymi

Burger Jack Daniels, czyli mięso wołowe w sosie na bazie Jack Daniels. Danie typowo amerykańskie, wysokokaloryczne i rozpływające się w ustach. Wołowiny nie jadamy zbyt często, ale burgery rządzą się własnymi prawami. Ten jest wyjątkowy ze względu na sos, niedostępny w zwykłych sklepach, dlatego ja zrobiłam własną wersję i muszę powiedzieć, że wyszła świetnie. Polecam wszystkim wielbicielom burgerów.


Burger Jack Daniels z krążkami cebuli

sweet8

Przepis

Porcji: 4

Składniki

Sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 plaster cebuli
  • 1/3 szklanki soku z ananasa
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta chilli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki Jacka Danielsa lub innej whiskey/whisky
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka soku z cytryny

Mięso:

  • 500 g grubo zmielonego mięsa wołowego (np z udźca)
  • sól i pieprz
  • 1 żółtko (opcjonalnie)
  • oliwa

Krążki cebulowe:

  • 1 duża biała cebula
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 plastry sera żółtego (np cheddar)
  • sałata, pomidor, ogórki konserwowe
  • bułki do burgerów np takie.

Przygotowanie

Mięso dopraw solą oraz pieprzem, dodaj żótko, ręce zwilż oliwą i uformuj burgery, schłódź przez 1/2 godziny w lodówce. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekaj, podsmaż w rondelku na odrobinie oleju. Zalej sokiem z ananasa, dodaj cukier i miód, pozwól im się rozpuścić. Następnie zwiększ gaz, dodaj sos sojowy, sok z cytryny i whiskey, doprowadź do wrzenia, pozostaw na ogniu cały czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje (5-7 minut). Na koniec dodaj szczyptę chilli i przecier, wszystko wymieszaj, odstaw do wystygnięcia.

Mięso smaż na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, następnie posmaruj z obu stron sosem JD. Na wierzch ułóż po plastrze sera i pozostaw na patelni, by doszły. Łyżeczkę sosu, który pozostał, wymieszaj z majonezem.

Bułki przekrój na pół, lekko podgrzej, na dolną część połóż po łyżeczce sosu z majonezem, następnie burgera, plasterki ogórka, pomidora, sałatę, po dwa krążki cebulowe i przykryj drugą częścią bułki, również posmarowanej sosem majonezowym.

Krążki cebulowe:

Cebulę pokrój w plastry, odseparuj zewnętrzne krążki (tylko ich będziemy używać). Do miseczki wsyp mąkę, dodaj sól, obtocz krążki strzepując nadmiar mąki. Do miseczki wlej piwo i wymieszaj, do uzyskania konsystencji gęstszej niż ciasto naleśnikowe. W wysokim rondlu rozgrzej tłuszcz, gdy będzie wystarczająco gorący, krążki cebuli zanurz w cieście i usmaż z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij i przełóż na ręcznik papierowy.

Smacznego!

burger jack daniels

burger gryz

burger frytki

Comments

comments

10 myśli na temat “Burger Jack Daniels z krążkami cebulowymi

  1. Wysokokaloryczne? W sumie racja. Tylko mężczyźni mają lepiej, bo mogą więcej zjeść.
    Z chęcią bym spróbowała, ale tylko z kurczakiem bądź indykiem. ;)
    Amerykańsko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.