Babeczki pod pierzynką

Przyjemne, wilgotne, kakaowe babeczki z dodatkiem nutelli i bitej śmietany. Szybko powstają, a do tego są super smaczne. Nic tylko zagłębić się w lekkiej śmietance, może nawet lekko się przy tym umorusać :) Polecam.

Babeczki pod pierzynką

sweet8

Przepis:

12 dużych lub 18 mniejszych babeczek

Składniki

Babeczki:

  • 130g miękkiego masła
  • 180g cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • czubata łyżka ciemnego kakao

Bita śmietana:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki rozpuszczonej, ostudzonej żelatyny

Dodatkowo:

  • 12 łyżeczek nutelli
  • starta czekolada i cappuccino do posypania

Przygotowanie

Babeczki:

Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

W rondelku rozpuść masło z cukrem i przestudź. Wbij jajka, dodaj jogurt i wymieszaj tak, żeby nie było żadnych grudek. Dodaj mąkę, kakao, sól, proszek i energicznie wymieszaj. Formę z Papilotkami wyłóż ciastem do 3/4 wysokości i piecz 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij i przestudź.

Krem:

Śmietankę ubij  na wysokich obrotach, pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru pudru i wlej przestudzoną żelatynę wciąż miksując.

Zimne babeczki posmaruj na wierzchu nutellą, udekoruj kremem i posyp startą czekoladą oraz proszkiem cappuccino.

Smacznego.

babeczki czekoladowe

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.