Aromatyczne ciasto daktylowe - super wilgotne

Aromatyczne ciasto daktylowe – super wilgotne

Ciasto daktylowe, wilgotne, niskotłuszczowe, z dodatkiem banana do tego super szybkie w przygotowaniu. Przepyszne połączenie, jak dla mnie daktyle wszędzie, ale kwestia gustu oczywiście. Swoją drogą w tle mój hiacynt, który wyjątkowo nie umarł. Jestem wampirem energetycznym i żadne rośliny zwyczajnie nie chcą przetrwać w moim domu. To dlatego o 2 w nocy wciąż gotuję, a o poranku znowu coś pichcę ;P Przepraszam Was za dłuższą nieobecność, niestety praca mnie przytłoczyła i mam mniej czasu na owe pichcenie. Ale jest ciacho, bardzo w moim stylu… szybkie i smaczne :)


Aromatyczne ciasto daktylowe – super wilgotne

Przepis

Forma: podłużna 24 cm

Składniki

  • 260 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 230 g cukru białego lub trzcinowego (1 szklanka +2 łyżki, można dać mniej)
  • 50 g masła (można użyć oleju kokosowego)
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • 250 ml gorącej kawy
  • 200g daktyli
  • 1 banan

Przygotowanie

Masło rozpuść w garnku na małym ogniu, dodaj wrzącą kawę i cukier, wymieszaj. Daktyle pokrój na kawałki (na 3-4 części) i wsyp do mieszanki kawowej. Odstaw na 10 minut. Dodaj rozbełtane jajko z żółtkiem, następnie mąkę przesianą z sodą. Dobrze wymieszaj. Na samym końcu wmieszaj banana pokrojonego w kostkę. Przelej do blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem (dół i dwa przeciwległe boki), resztę oprósz mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piecz 75 minut. Jeśli nie dodajesz banana, wystarczy 10-15 minut mniej, do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Pociągnij za papier i wyciągnij ciasto z foremki. Najlepiej smakuje samo, po prostu.

 

Comments

comments

7 myśli na temat “Aromatyczne ciasto daktylowe – super wilgotne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.