Arbuzowa Mimoza – letni drink

Arbuzowa Mimoza to pyszny, letni, mocno owocowy napój alkoholowy na bazie arbuza, soku z pomarańczy i wina musującego. Tradycyjnie Mimoza składa się z soku pomarańczowego i wina musującego/szampana, ja swoją wersję ulepszyłam i wyszedł świetny, orzeźwiający drink. Podobno pomysł na Mimozę wywodzi się z początków XX wieku, serwowano go do śniadania w hotelu Ritz w Paryżu. Zakładam, że używali wówczas prawdziwego szampana, a nie wina musującego :) Niemniej jednak, pomysł bardzo mi się spodobał, a arbuzy zalewają nas zewsząd, więc czemu nie? Bardzo polecam.


Arbuzowa Mimoza

sweet8

Przepis

Porcji: 8

Składniki

  • 1/2 arbuza bezpestkowego (1,1 kg)
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka
  • cukier puder lub miód do smaku
  • 1 butelka wina musującego (schłodzonego)

Do podania: listki mięty lub melisy, kawałki arbuza

Przygotowanie

Arbuza wydrąż łyżeczką, jeśli używasz arbuza z pestkami, wyjmij je. Kawałki arbuza przełóż do naczynia, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki, dodaj cukier (ilość w zależności od słodkości owocu) – ok 3 łyżek. Wszystko zmiksuj blenderem. Schłódź 2 godziny. Przygotuj wysokie kieliszki. Do połowy wlej mieszankę arbuzową, powoli i delikatnie dopełnij winem (w wersji bezalkoholowej wodą). Ozdób kawałkami arbuza i listkami mięty lub  melisy.

Smacznego!

Arbuzowa Mimoza

Arbuzowa Mimoza

Arbuzowa Mimoza

Comments

comments

11 myśli na temat “Arbuzowa Mimoza – letni drink

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.