Arbuzowa Mimoza to pyszny, letni, mocno owocowy napój alkoholowy na bazie arbuza, soku z pomarańczy i wina musującego. Tradycyjnie Mimoza składa się z soku pomarańczowego i wina musującego/szampana, ja swoją wersję ulepszyłam i wyszedł świetny, orzeźwiający drink. Podobno pomysł na Mimozę wywodzi się z początków XX wieku, serwowano go do śniadania w hotelu Ritz w Paryżu. Zakładam, że używali wówczas prawdziwego szampana, a nie wina musującego :) Niemniej jednak, pomysł bardzo mi się spodobał, a arbuzy zalewają nas zewsząd, więc czemu nie? Bardzo polecam.
Arbuzowa Mimoza
Przepis
Porcji: 8
Składniki
- 1/2 arbuza bezpestkowego (1,1 kg)
- 2 pomarańcze
- 1 limonka
- cukier puder lub miód do smaku
- 1 butelka wina musującego (schłodzonego)
Do podania: listki mięty lub melisy, kawałki arbuza
Przygotowanie
Arbuza wydrąż łyżeczką, jeśli używasz arbuza z pestkami, wyjmij je. Kawałki arbuza przełóż do naczynia, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki, dodaj cukier (ilość w zależności od słodkości owocu) – ok 3 łyżek. Wszystko zmiksuj blenderem. Schłódź 2 godziny. Przygotuj wysokie kieliszki. Do połowy wlej mieszankę arbuzową, powoli i delikatnie dopełnij winem (w wersji bezalkoholowej wodą). Ozdób kawałkami arbuza i listkami mięty lub melisy.
Smacznego!
no nie…chyba polubię arbuza!!!!
bardzo kusząco wygląda
W weekend ma być podobno piękna pogoda to zrobię sobie taki fantastyczny drink :)
Wygląda cudownie i bardzo orzeźwiająco :)
Wow wygląda bajkowo i na pewno wspaniale smakuje. Mój mąż ubóstwia arbuza muszę mu pokazać ten przepis
Musi być rewelacyjny!!! A tak poza tym…uwielbiam arbuzy! :D
bardzo fajny pomysł na drinka :)
Po prostu uwielbiam :-)
Idealne orzeźwienie, super :)
O rany, alkoholu nie lubimy ale dlaczego ten napój tak nas kręci?! xD
Pychotka, już sięgam po kieliszek :))